Zwiększony współczynnik konwersji paszy u świń, śmiertelność i wzrost stabilne
Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń bez zmiany śmiertelności lub średnich dziennych przyrostów?
Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń bez zmiany śmiertelności lub średnich dziennych przyrostów?
Przemieszczanie prosiąt jest powszechnie stosowaną praktyką. Jednak pojawienie się loch hiperplennych sprawiło, że musieliśmy przemyśleć tę kwestię.
Wszystko, co musisz wiedzieć, aby dobrze odsadzić swoje prosięta.
Jakie czynniki środowiskowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy? Enric Marco mówi o wpływie temperatury i wilgotności.... mogą one sprawić, że stracimy pieniądze.
Jakie czynniki zarządzania mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy? Enric Marco omawia, w jaki sposób "całe puste- całe pełne", zagęszczenie, przestrzeń koryta oraz wypełnianie i opróżnianie chlewni mogą wpłynąć na stratę naszych pieniędzy.
Jakie czynniki żywieniowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy u świń? Enric Marco mówi o tym, jak wartości energetyczne i białkowe paszy, wielkość cząstek oraz mykotoksyny mogą sprawić, że stracimy pieniądze.
Pasza stanowi około 60% kosztów w produkcji trzody chlewnej. Dlatego bardzo ważne jest uzyskanie dobrego współczynnika konwersji paszy.
Oto rzeczy, o których należy pamiętać przy interpretacji dodatniego lub ujemnego wyniku ELISA.
Jak dobrze rozumiesz test ELISA? Oto jak działa, co wykrywa i jak interpretować wyniki.
Opisano wszystkie drogi przenoszenia ASF.
Jak interpretować ujemny lub dodatni wynik PCR z konkretnymi przykładami, co może się dziać.
Nigdy nie zapominaj o podstawach: lektura godna polecenia dla wszystkich młodych weterynarzy, jak i tych nie tak młodych!
Jak działa PCR i o czym należy pamiętać, interpretując wyniki.
Regionalne programy kontroli zostały opracowane w celu zwalczania i eliminacji różnych chorób wirusowych. Dlaczego na całym świecie nadal działa tylko kilka regionalnych programów kontroli świń?
Na farmie w Chinach zaobserwowano u prosiąt zakażenie oczu wirusem wścieklizny rzekomej (choroba Aujeszky'ego), co jest nienotowanym wcześniej objawem.
Loszki muszą rozwijać się fizycznie i zaaklimatyzować się do statusu zdrowia fermy biorcy. Dr Clayton Johnson dzieli się wskazówkami na temat aklimatyzacji
Aby uzyskać dobre wyniki u loszek, producenci i weterynarze muszą je docenić i odpowiednio zainwestować. Dr Clayton Johnson z Carthage Veterinary Services dzieli się kilkoma wskazówkami na temat rozwoju produkcyjnego loszek.
Aby określić przyczyny wzrostu współczynnika wykorzystania paszy u świń, musimy zacząć od pytania, czy wzrosła również śmiertelność.
Branża musi pracować dla najlepszych i przygotowywać się na najgorsze, włączając w to to, co się stanie, jeśli zostanie wprowadzony ASF.
Komentarz eksperta na temat wyboru strategii kontroli rozprzestrzeniania się ASF.
Francja i Luksemburg są na linii strzału, aby stać się kolejnymi krajami europejskimi zaatakowanymi przez ASF po potwierdzeniu tej choroby w Niemczech w 2020 r., twierdzi jeden z najbardziej doświadczonych europejskich specjalistów w zakresie tej choroby.
Dlaczego ważne jest, aby mierzyć temperaturę lochy po oproszeniu? Jak spożycie paszy wpływa na wielkość miotu?
W dużych gospodarstwach pierwsze zwierzęta, które zachorują i padną z powodu ASF mogą pozostać niezauważone, chyba że istnieje odpowiedni pasywny system nadzoru liczby zachorowań i upadków.
Czy mieszanie miotów podczas laktacji przynosi korzyści prosiątom w dłuższej perspektywie? Zobacz, jak socjalizacja wpływa na zachowanie i fizjologię świń.
Zapobieganie przenoszeniu i rozprzestrzenianiu się chorób powinno być celem każdej fermy trzody chlewnej, dlatego odpowiednie zaprojektowanie aspektów bioasekuracji ma kluczowe znaczenie. W tym artykule nadal omawiamy środki bezpieczeństwa biologicznego z dwoma ekspertami: Larą Ruiz i José Casanovas.
W tym artykule przyjrzymy się, jakie elementy bezpieczeństwa biologicznego powinny być uwzględnione przy projektowaniu fermy loch, choć mają one zastosowanie w każdej fermie.
W marcu 2021 r. u prosiąt w wieku od 12 do 17 dni nastąpił wzrost występowania poważnych kulawizn u około 20% obecnych prosiąt.
Jak powinieneś zdecydować, czy twoje obecne postępowanie w zarządzaniu siarą jest skuteczne? Jakie spożycie wystarczy?
Skontaktuj się z nami za pomocą poniższego formularza.