UE: wspólne działanie w sprawie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Prezydencja zakończyła się podkreśleniem globalnego aspektu zagrożenia i konieczności podjęcia działań na szczeblu międzynarodowym.
Prezydencja zakończyła się podkreśleniem globalnego aspektu zagrożenia i konieczności podjęcia działań na szczeblu międzynarodowym.
Eksperci EFSA ocenili rolę środowisk produkcji żywności w powstawaniu i rozprzestrzenianiu się oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Potrzeba sprostania podwójnemu wyzwaniu, jakim jest rosnące zapotrzebowanie na białka zwierzęce przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Znaczna część bakterii Salmonella i Campylobacter jest nadal oporna na antybiotyki powszechnie stosowane u ludzi i zwierząt.
Wietnam będzie postępował zgodnie z harmonogramem stopniowego wycofywania profilaktycznego stosowania u zwierząt gospodarskich antybiotyków, które są ważne z medycznego punktu widzenia dla ludzi.
Grupa ma na celu pobudzenie światowej uwagi i wysiłków na rzecz zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe we wszystkich sektorach oraz zapewnienie dostępności ważnych leków na przyszłość.
Sprawozdanie z postępów pokazuje, że w ostatnich miesiącach kontynuowano lub wprowadzono szereg inicjatyw w zakresie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
RUMA informuje, że zużycie antybiotyków w sektorze świń w Wielkiej Brytanii spadło o 60%, ale zamierza dalej ograniczać ich stosowanie do 2024 r.
Komisja Europejska opublikowała decyzję wykonawczą (UE) 2020/1729 w sprawie monitorowania i zgłaszania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe bakterii odzwierzęcych i komensalnych, która uchyla decyzję wykonawczą Komisji 2013/652 / UE.
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe w coraz większym stopniu zagraża światowym systemom rolno-spożywczym i bezpieczeństwu żywności. FAO wzywa hodowców do walki z opornością na środki przeciwdrobnoustrojowe.
Kraje europejskie nadal ograniczają stosowanie antybiotyków u zwierząt.
Całkowite spożycie antybiotyków przez ludzi w Hiszpanii spadło o 5,4% w 2019 r., podczas gdy sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych spadła o 13,6% w tym samym okresie.
Strategia „od pola do stołu” leży u podstaw europejskiego zielonego porozumienia, mającego na celu uczynienie systemów żywności uczciwymi, zdrowymi i przyjaznymi dla środowiska.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) właśnie zaktualizował interaktywne narzędzie do przeglądania danych dotyczących oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe za 2018 r.
Salmonella i Campylobacter stają się coraz bardziej odporne na ciprofloksacynę, ale u zwierząt gospodarskich odnotowano pozytywną tendencję.