Strona 14 - artykuły na temat bioasekuracja
Dzik (1/2) - Zagrożenia zdrowotne i aktualna sytuacja
W artykule opisano główne choroby przenoszone przez dziki na świnie domowe, ich występowanie i drogi transmisji. Omawia także wzrost populacji dzików w Europie.
Rola bioasekuracji w zwalczaniu PRRSV
Co jest priorytetem a co nie? To zależy od czynników ryzyka i statusu PRRS fermy...
Polska: setne i sto pierwsze ognisko ASF u świń
Polska: ASF i refundacje wydatków na dezynfekcję i środki techniczne
Bezpieczeństwo pracy przy nawozie płynnym
Płynny nawóz pochodzenia odzwierzęcego, który jest przechowywany w głębokich zbiornikach w warunkach beztlenowych, zawiera siarkę używaną przez niektóre bakterie jako substytut tlenu. Końcowym produktem jest H2S, który jest toksyczny dla żywych tkanek ze względu na zatrzymywanie rekacji dostarczania energii w komórkach tkanki.
Polska: nowa edycja Programu Bioasekuracji
Wysokość, nachylenie i pokrycie terenu jako czynniki ryzyka determinujące wystąpienie PRRS w USA
Czy wysokość nad poziomem morza, nachylenie i pokrycie terenu ma znaczenie?
Wpływ rodzaju zarządzania i produkcji w stadach świń o cyklu zamkniętym na poziom bioasekuracji.
Fermy stosujące więcej szczepień osiągają lepsze wyniki wewnętrznej bioasekuracji. Obecnie profilaktyka opiera się bezpośrednio na wprowadzeniu szczepień ochronnych i poprawieniu bioasekuracji wewnętrznej, są to jedyne znane nam środki które mogą zapobiegać występowaniu chorób.
EFSA publikuje sprawozdanie dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Unii Europejskiej z 2015 r
Import produktów ekologicznych podlega nowemu unijnemu systemowi certyfikacji elektronicznej
MRSA związany z produkcją zwierzęcą – jak bardzo powinniśmy się niepokoić?
Po ponad dziesięciu latach raczej nie sugeruje się, że LA-MRSA stanowi bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia publicznego, nawet w krajach, w których częstość występowania u świń jest wysoka.