Strona 18 - artykuły na temat bioasekuracja
UE: przypadki kampylobakteriozy pozostają stabilne, więcej przypadków listeriozy
Kontrola i eliminacja Mycoplasma hyopneumoniae
Obecnie niemal wszyscy dostawcy zwierząt remontowych stada podstawowego w Ameryce Północnej mają status wolnych od M.hyo.
UE: eurodeputowani wnioskują o oznaczanie kraju pochodzenia mięsa w produktach przetworzonych
Naukowcy odkryli nowy serotyp Salmonella
Ukraina: niepokojące doniesienia na temat ognisk PED
Włochy: nowy plan eradykacji ASF na Sardynii
Rosja: Genom wirusa ASF wykryto w produktach importowanych z jednego z białoruskich zakładów
Błędy w myciu i dezynfkecji- dlaczego się zdarzają?
Każdy błąd w programie czyszczenia i dezynfekcji kosztuje. Wynika to z kosztów programu, utraty potencjalnych korzyści i bardzo prawdopodobnych kosztów wystąpienia choroby w wyniku tego niepowodzenia. Jest to również bardzo rozczarowujące dla kierownictwa i pracowników gospodarstwa, którzy wykonali ciężką pracę i lekarza weterynarii, który stara się zapewnić zdrowie w stadzie i wydajną produkcję.
Zalecenia dotyczące zapobiegania i zwalczania afrykańskiego pomoru świń w krajach podwyższonego ryzyka II
W tej części opisane są działania, które należy podąć, kiedy choroba jest już w kraju.
Polsko- rosyjskie rozmowy między Głównym Lekarzem Weterynarii i Przedstawicielem Handlowym Federacji Rosyjskiej
Polska: wizyta inspektorów rosyjskich
Zniesienie zakazu wwozu świń i wieprzowny na Ukrainę
Unia Europejska: Doroczny Raport RASFF (WSSE) 2013
Polska: inspekcja polskich zakładów mięsnych
Zalecenia dotyczące zapobiegania i zwalczania afrykańskiego pomoru świń w krajach podwyższonego ryzyka I
ASF rozprzestrzenia się głównie poprzez ruch skażonego mięsa i innych produktów zwierzęcych, jak również żywych zwierząt, w tym dzików.