Wyjątkowo wysoki eksport mięsa wieprzowego z UE od stycznia do października 2020 r
Dzięki wymianie handlowej z Chinami UE wyeksportowała o 36% więcej wieprzowiny w pierwszych 10 miesiącach 2020 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r.
Dzięki wymianie handlowej z Chinami UE wyeksportowała o 36% więcej wieprzowiny w pierwszych 10 miesiącach 2020 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r.
IFIP z danymi InterPIG podsumowuje ewolucję kosztów produkcji w 19 różnych krajach i regionach.
8 stycznia DCE rozpocznie handel kontraktami futures na żywe świnie.
W Chinach nadal obserwuje się wzrost liczby świń na ubój i loch, co poprawia równowagę podaży i popytu w kraju.
W ujęciu rok do roku indeks spadł o 9,5 punktu (9,4 procent) w stosunku do wartości w analogicznym miesiącu ubiegłego roku.
Prognozowanie nigdy nie jest łatwe, ale przygotowywanie prognoz w czasach COVID-19 okazuje się trudne nawet dla najlepszych analityków.
Światowa produkcja mięsa spadła o 1,0 procent po dwóch dekadach stałego wzrostu. Światowy eksport mięsa wzrósł o 6,8 procent - najszybszy wzrost rok do roku od 2012 roku.
Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach.
Pomimo wysokich cen, wzrost produkcji wieprzowiny będzie ograniczony przez ograniczenia środowiskowe i utrzymujące się ryzyko ASF. Ze względu na Covid-19 transport żywych zwierząt może być ograniczony.