Strona 20 - artykuły na temat eksport w Wiadomości

UE przewiduje wzrost produkcji trzody chlewnej w 2020 r.
Oczekuje się, że w 2020 r. nieznacznie wzrośnie produkcja wieprzowiny. Sprzyjać temu będą korzystne ceny, powrót popytu konsumpcyjnego oraz solidne perspektywy eksportu.

Handel rolno-spożywczy w UE: wartość eksportu wieprzowiny wzrosła o 58% w I kwartale 2020 r.
W pierwszym kwartale 2020 r. handel rolno-spożywczy w UE-27 wzrósł o 4,7% w porównaniu do pierwszego kwartału 2019 r., pomimo rozwoju pandemii COVID-19.

W kwietniu ponad połowa brytyjskiego eksportu wieprzowiny trafiła do Chin
Po raz pierwszy Chiny stanowiły w kwietniu ponad połowę eksportu świeżej i mrożonej wieprzowiny z Wielkiej Brytanii. Ogólny eksport wzrósł, a ceny importowe pozostały wyższe niż w ubiegłym roku.

Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa zmniejszy się w 2020 r.
Prognozuje się, że ogólna światowa produkcja mięsa spadnie o 1,7 procent w 2020 r. Także światowa produkcja mięsa wieprzowego odnotuje gwałtowny spadek.

UE: Pomimo wyzwań, wieprzowina i inne produkty rolno-spożywcze odnotowały wzrost eksportu w lutym
Eksport wieprzowiny z UE do Chin był wyjątkowo wysoki w lutym. Podajemy wartości eksportowe i importowe pszenicy, zbóż i nasion oleistych.
Argentyński przemysł trzody chlewnej, branża z wieloma możliwościami w przyszłości
Meksyk: postęp w negocjacjach z Chinami w sprawie eksportu podrobów wieprzowych
Chiny zezwalają na import jęczmienia w ramach umowy handlowej USA-Chiny
USA przewiduje, jak COVID-19 wstrząśnie branżą trzody w 2020 r. i 2021 r.

UE i Meksyk kończą negocjacje w sprawie nowej umowy handlowej
We wtorek po południu Unia Europejska i Meksyk zakończyły ostatni nierozstrzygnięty element negocjacji nowej umowy handlowej.

60% europejskiego eksportu wieprzowiny jest kierowane do Chin
Eksport do Chin wzrósł o 77% i stanowi 60% całkowitego eksportu europejskich produktów wieprzowych.

Przegląd zmian na światowym rynku mięsa w 2019 r. - FAO
Światowa produkcja mięsa spadła o 1,0 procent po dwóch dekadach stałego wzrostu. Światowy eksport mięsa wzrósł o 6,8 procent - najszybszy wzrost rok do roku od 2012 roku.

Narzędzie do śledzenia ograniczeń handlu żywnością
Nowe narzędzie opracowane przez IFPRI monitoruje ograniczenia w handlu żywnością i ocenia ich wpływ na dostępność żywności.

EU: rosnący import kukurydzy, soi i rzepaku
Globalne zapasy, obfite zbiory 2019/2020 w UE i dobre perspektywy w Ameryce na następne zbiory powinny pozwolić na zadowalającą podaż na rynku w nadchodzących miesiącach.