Niemcy: rośnie liczba ekologicznych gospodarstw hodowlanych
Liczba świń w chowie ekologicznym wzrosła o 36% w latach 2010-2020 i stanowi nieco poniżej 1% całkowitego pogłowia świń.
Liczba świń w chowie ekologicznym wzrosła o 36% w latach 2010-2020 i stanowi nieco poniżej 1% całkowitego pogłowia świń.
Według chińskiego rządu, lochy hodowlane w tym kraju osiągnęły 102% poziomu z końca 2017 roku.
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w UE będzie nadal wzrastać w 2021 r., ponieważ dodatkowa produkcja w niektórych krajach UE z nadwyżką zrekompensowała spadek spowodowany ASF w Niemczech.
Prognoza rolnicza OECD-FAO na lata 2021-2030 zapewnia wgląd w światową produkcję i konsumpcję wieprzowiny na następne dziesięć lat.
Między kwietniem a czerwcem 2021 r. nadmierna produkcja wieprzowiny w Chinach obniżyła ceny, skłoniła małych i średnich producentów do likwidacji części pogłowia i ograniczonego zakupu prosiąt.
Na dzień 3 maja 2021 r. liczba świń w Niemczech wynosiła 24,6 mln sztuk.
Liczba świń na farmach w USA spadła o 2% od czerwca 2020 r.
Ubój świń w Niemczech spadł o 4,2% w pierwszym kwartale 2021 r.
Przewiduje się, że światowa produkcja mięsa wzrośnie pomimo wielu wyzwań stojących przed łańcuchami wartości mięsa, podczas gdy światowy handel mięsem zmierza w kierunku stagnacji.
To jedne z głównych ustaleń opublikowanych przez Komisję Europejską w miesięcznym raporcie handlowym za styczeń-luty 2021 r.
Gwałtowny spadek eksportu żywca wieprzowego do Niemiec zwiększa ubój w rzeźniach holenderskich.
W pierwszych czterech miesiącach roku produkcja trzody chlewnej w żywej wadze wzrosła o 2,1% do 1,6 mln ton.
Rabobank spodziewa się stopniowego zwiększania się pogłowia trzody chlewnej, jednak wyższe koszty i niepewność popytu powinny spowolnić tempo wzrostu. Zobacz podsumowanie rynku dla Chin, USA, Europy i Brazylii.
Krajowe pogłowie świń rosło przez 6 kolejnych kwartałów.
Od 1 marca na amerykańskich farmach było 74,8 miliona świń i świń.