Strona 67 - artykuły na temat zdrowie

Ryzyko chorób zawodowych u osób zajmujących się świniami i wieprzowiną
Większość zakażeń chorobami zawodowymi występuje przy uboju, kiedy ludzie zajmują się potencjalnie zakażonym mięsem lub płynami ustrojowymi. Przedstawimy tu dwa najważniejsze: zakażenie różycą i S. suis.
USA: umożliwienie opracowania szczepionki przeciwko FMD w kraju
Dwie komercyjne szczepionki przeciwko PRRSV typu 1 zmniejszają siewstwo wirusa z nasieniem
Węgry: ASF się rozprzestrzenia

Jakie są następstwa pojawienia się M. hyopneumoniae w stadzie? Ocena typowego zakażenia loszek.
Główne przesłanie poniższego artykułu i jednocześnie informacja warta zapamiętania, brzmi następująco: M. hyo powoli przenosi się w obrębie narażonych grup zwierząt, ale pojedyncze osobniki mogą być siewcami przez długi okres czasu.
Światowy rynek szczepionek dla świń rozrasta się
Kolejne restrykcje dotyczące węgierskiej wieprzowiny
Nowe ognisko ASF w Mołdawii

Układ odpornościowy i odporność trzody chlewnej: sieć neuroimmunologiczna
Układ odpornościowy, hormonalny oraz ośrodkowy układ nerwowy łączą się ze sobą za pomocą anatomicznych i hormonalno-neuropeptydowych sieci.

Dziki (2/2) - zagrożenia zdrowotne i środki zapobiegawcze
Na kontrolę chorób wspólnych dla zwierząt dzikich i gospodarskich mogą wpłynąć zarówno rolnicy, jak i myśliwi i organy administracji publicznej.
Śmiertelny zespół ostrej biegunki u świń spowodowany przez koronawirus HKU2 pochodzący od nietoperzy
Chiny potwierdzają ognisko pryszczycy

Układ odpornościowy i odporność świń: skóra
Skóra stanowi pierwszą linię obrony organizmu i jest zarazem największym organem ciała zwierząt.