Strona 87 - artykuły na temat zdrowie

Problemy w rozpoznawaniu PRRSV
Obecnie żadna metoda PCR nie może być rekomendowana jako uniwersalna, umożliwiająca wykrywanie wszystkich szczepów PRRSV z optymalną czułością.

Wpływ wczesnego zakażenia wirusem grypy i wirusem PRRS na śmiertelność w okresie poodsadzeniowym
Zakażenie osesków wirusem grypy i wirusem PRRS skutkowało wzrostem śmiertelności w okresie poodsadzeniowym.
Niemcy: spadek sprzedaży antybiotyków
Zmiany flory bakteryjnej jelit świń w odpowiedzi na zakażenie wirusem epidemicznej biegunki świń
ASF na Ukrainie: ogniska choroby, konsekwencje i prognozy
Szczepienie świń redukuje wiremię Troque teno sus podczas naturalnego zakażenia
Związek między infekcją IAV i subpopulacjami świń w endemicznie zakażonych stadach podstawowych

Clostridium perfringens typu A: enteropatogen dla prosiąt?
Naprawdę wierzę w to, że niektóre szczepy tej bakterii są patogenne dla prosiąt i mogą wywołać biegunkę i spowodować zwolnienie przyrostów; jednak nie wiemy jak je identyfikować!
Eliminacja koronawirusa płucnego świń przez wczesne odsadzanie

Zwalczanie rozrodczej postaci PRRS przy użyciu szczepionki przeciw PRRSV typu 1
W Korei powszechnie stosuje się dywanowe szczepienia stada podstawowego przy użyciu szczepionki opartej na PRRSV typu 2, stosowanej co 3 miesiące. W stadach gdzie dochodzi do wybuchów choroby wywołanych przez PRRSV typ 1 wskazane szczepienie szczepionką tego typu.
Związek z obecnością IAV i PRRSV w stadzie podstawowym a śmiertelnością po odsadzeniu.
Wpływ organicznego kompleksu żelaza na wydajność rozrodczą i poziom żelaza u prosiąt ssących.
Zimbabwe: potwierdzono pierwszy od 10 lat przypadek ASF

Główne przyczyny kulawizn u loch
Poznanie potencjalnych przyczyn kulawizny u loch może pomóc w obniżeniu odsetka kulawizn w stadzie podstawowym, podnieść produkcyjność i dobrostan zwierząt.

Strategie żywieniowe w zapobieganiu poodsadzeniowej enterotoksemii E. coli
Głównym celem strategii żywieniowych jest zapewnienie korzystnego wpływu na florę jelit prosiąt odsadzonych, zmniejszając tym samym ryzyko kolibakteriozy.