Strona 2 - artykuły na temat zoonozy
Nowy portal internetowy "One Health" OIE
Codex Alimentarius: wytyczne dotyczące higieny żywności w celu kontroli parazytoz
Szczepionka DIVA zapewniająca ochronę krzyżową przeciwko Salmonella
Zastosowanie żywej atenuowanej szczepionki Salmonella enterica serovar Typhimurium
W 2016r. EU przeznacza niemal 161 mln € na zwalczanie chorób zwierząt, w tym zoonoz
Zakaźność wirusa grypy H3N8 różnych gatunków zwierząt w eksperymentalnym zakażeniu świń.
CDC wprowadza ulepszone narzędzie do wyszukiwania informacji na temat chorób przenoszonych drogą pokarmową
Ukraiński Parlament przeprowadził reformę bezpieczeństwa żywności
Rola świń w powstawaniu nowych szczepów wirusa grypy
Świnie mogą być źródłem nowych szczepów wirusa grypy o potencjale zoonotycznym, jednak rosnąca zmienność genetyczna szczepów jest przede wszystkim wynikiem wprowadzania szczepów ludzkich do populacji świń. Dlatego też jest tak ważne aby personel ferm mający bliski kontakt ze zwierzętami był szczepiony przeciw grypie.