Strona 4 - artykuły na temat środowisko
Nowa edycja targów SPACE we Francji
W Rennes odbyła się właśnie 37. edycja wystawy SPACE, na której w tym roku szczególny nacisk położono na energię.
Produkcja biogazu w gospodarstwie poprzez kofermentację: przykład opłacalności ekonomicznej i zrównoważonego rozwoju
Osiem lat temu Granja Capdevila Torrent Ramaders uruchomiła swoją biogazownię wykorzystującą kofermentację i jest obecnie przykładem opłacalności ekonomicznej i zrównoważonego rozwoju.
Eurobarometr: co obywatele Europy sądzą o zmianach klimatu?
Według nowego badania Eurobarometru ponad połowa respondentów uważa, że przejście na zieloną gospodarkę powinno zostać przyspieszone.
Emisje (I): w jaki sposób w naszych gospodarstwach powstają emisje gazów cieplarnianych i amoniaku?
W tym pierwszym artykule na temat emisji Xavier Flotats wyjaśnia, w jaki sposób główne gazy cieplarniane i amoniak są generowane w gospodarstwach rolnych.
Posłowie za ograniczeniem emisji przez fermy trzody chlewnej
Duże zakłady przemysłowe oraz większe fermy trzody chlewnej i kurczaków muszą ograniczyć emisję zanieczyszczeń.
Holenderski program w celu redukcji azotu
Przedsiębiorcy rolni mogą uczynić swoją działalność bardziej zrównoważoną lub skorzystać z dobrowolnych programów zakończenia działalności.
Niemcy zatwierdzają nowe przepisy dotyczące nawozów
System BMEL sprawia, że prawo nawozowe jest dostosowane do przyszłości.
Dyrektywa azotanowa UE: Komisja umarza sprawę przeciwko Niemcom
W przypadku skazania podczas drugiej rozprawy przed Trybunałem Sprawiedliwości Unii Europejskiej, kara byłaby dotkliwa.
UE: Możliwe reperkusje przeglądu dyrektywy w sprawie dobrostanu zwierząt
Copa i Cogeca zleciły sporządzenie pierwszego kompleksowego raportu, aby lepiej zrozumieć wpływ gospodarczy, społeczny i środowiskowy koncepcji spopularyzowanej przez europejską inicjatywę obywatelską "Koniec ery klatek".
Farma La Almenara: nagrodzona nagrodą Porc d'Or przyznaną przez Hiszpańskie Ministerstwo Rolnictwa 2022
Nagroda ta jest przyznawana gospodarstwom, które wyróżniają się w obszarach jakości, bezpieczeństwa biologicznego, zdrowia, dobrostanu zwierząt i zmniejszania wpływu na środowisko.
EU : bardziej rygorystyczne zasady redukcji emisji przemysłowych
Posłowie zagłosowali za włączeniem ferm trzody chlewnej i drobiu z ponad 200 sztukami zwierząt (LSU).
Komisja Rolnictwa UE głosuje nad dyrektywą o emisjach przemysłowych (IED)
Posłowie ds. rolnictwa pokazali swoje wsparcie dla unijnych rolników, odrzucając określenie "instalacje przemysłowe" dla gospodarstw rodzinnych.
Komisja odpowiada na zalecenia Europejskiej Grupy Refleksyjnej ds. Wieprzowiny
Światowe trendy w konsumpcji mięsa i alternatywy roślinne
Przewiduje się, że do 2030 roku globalne spożycie mięsa wzrośnie, przy czym można zaobserwować przesunięcie preferencji rynkowych z tradycyjnego mięsa na alternatywy roślinne.
Zalecenia grupy refleksyjnej UE ds. wieprzowiny
Opublikowany raport zawiera przegląd sytuacji na rynku wieprzowiny oraz zalecenia mające na celu poprawę odporności sektora.