artykuły na temat żywienie w Artykuły

Znaczenie jednorodności i jakości mieszania w produkcji paszy dla świń

Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.

Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.

Wielkość cząstek paszy jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju

W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.