Kluczowe pytania dotyczące stresu cieplnego: układ trawienny
W tej części dowiemy się, jak stres cieplny wpływa na przewód pokarmowy świń.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
W tej części dowiemy się, jak stres cieplny wpływa na przewód pokarmowy świń.
Stosowanie błonnika pokarmowego w żywieniu loch dynamicznie się rozwija i obecnie uznawane jest za funkcjonalny element diety ze względu na jego korzystny wpływ na pracę jelit, równowagę mikrobioty jelitowej oraz regulację procesów trawienia i metabolizmu.
Jak stres cieplny wpływa na nasze świnie? Ta krótka seria pytań i odpowiedzi pozwoli nam dogłębnie zrozumieć ten kluczowy aspekt produkcji trzody chlewnej.
Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.
W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.
Lepsze zrozumienie modulującego wpływu funkcjonalnych aminokwasów i polifenoli może pomóc żywieniowcom w formułowaniu bardziej dostosowanych diet i przyczynić się do rozwoju strategii żywieniowych w celu poprawy wydajności, dobrostanu i zdrowia zwierząt.
Korzystając z aktualnych danych, dokonamy przeglądu ilościowego wpływu niektórych z najbardziej istotnych czynników na lochy w fazie laktacji.
W tym artykule przedstawiono wpływ temperatury wody pitnej i zarządzania żywieniem loch w celu optymalizacji wydajności podczas porodu i laktacji.
Dobry start w pobieraniu paszy po odsadzeniu, w tym paszy dla prosiąt ssących i smacznych diet, ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji zdrowia i wydajności prosiąt.
Kontrolowana redukcja białka surowego i stosowanie niezbędnych aminokwasów może zmniejszyć zużycie wody i ograniczyć wydalanie azotu.
Przeprowadziliśmy wywiad z Jesúsem Etxartem, aby porozmawiać o najnowszych zaleceniach dotyczących zarządzania lochami DanBred.
Wszystkie sektory hodowlane dążą do ograniczenia importu surowców białkowych. Mączki z owadów należą do kategorii skoncentrowanych źródeł białka, ale ich właściwości odżywcze są słabo udokumentowane. Ponadto próby włączenia ich do pasz dla trzody chlewnej były przedmiotem niewielu badań.
Włączenie suszonego młóta browarnianego do paszy nie tylko dostarcza białka, ale może zmniejszyć wpływ gnojowicy na środowisko.
Ubojnia podejrzewała problemy związane z dobrostanem zwierząt, ponieważ podczas kontroli partii świń stwierdzono dużą liczbę zagojonych, złamanych żeber.
Josep Gasa i Josep Casanovas komentują ostatnie badania dotyczące wpływu spożycia paszy po odsadzeniu, zarówno z perspektywy akademickiej, jak i praktycznej.
Rozmawialiśmy z Jonatanem Sánchez-Osorio, dyrektorem technicznym Topigs Norsvin Spain, o najważniejszych punktach w zarządzaniu lochami z tej linii genetycznej.