Wysokostrawne źródła białka w dietach poodsadzeniowych bez ZnO
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.
Aby zapewnić rozsądne wykorzystanie składników pasz, musimy oszacować koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny i przyjrzeć się wartości funkcjonalnej surowców i dodatków.
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
Odpowiednie zarządzanie, czas stosowania, wybór odpowiedniego żywienia i monitorowanie stanu zdrowia, to elementy, o których należy pomyśleć stosując probiotyki.
Prawidłowe zbilansowanie błonnika pokarmowego w celu wsparcia zdrowia jelit ma potencjał jako narzędzie dietetyczne, gdy farmaceutyczne poziomy tlenku cynku nie są już dozwolone w paszach dla prosiąt.
Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy określaniu, czy probiotyki pomogą osiągnąć cele gospodarstwa w zakresie wzrostu, zdrowia i dobrostanu zwierząt.
W jaki sposób liczba świń przypadających na otwór karmnika i wielkość grupy wpływa na wydajność wzrostu oraz uszkodzenia uszu i ogona?
Karmienie sfermentowanym owsem prosiąt odsadzonych może mieć korzystny wpływ na ich wzrost, strawność składników odżywczych i równowagę mikroorganizmów w jelicie krętym.
Przemysł trzody chlewnej musi przeciwdziałać obawom związanym ze zmianą klimatu i przedstawić dowody, że dokładamy starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.
Jak możemy zwiększyć spożycie paszy przez lochy podczas laktacji w warunkach stresu cieplnego?
Podczas laktacji niezbędne jest zapewnienie lochom wystarczającej ilości wody, a także utrzymanie proporcji woda: pasza, co jest niezbędne do zmniejszenia utraty wagi u lochy i umożliwienia większego dziennego przyrostu prosiąt.
Sposób pobierania paszy zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory roku.
Jak spożycie paszy przez lochę w dniach poprzedzających poród wpływa na masę urodzeniową prosiąt i masę odsadzeniową?
Harmonizacja krótko- i długoterminowej kontroli spożycia paszy wymaga precyzyjnie dostrojonego układu chemosensorycznego zdolnego do komunikacji z mózgiem.
Zmiana schematu pobierania paszy w trakcie laktacji ma ogromny wpływ na produkcyjność zwierząt.