Struktura paszy a zdrowie młodych świń
Tworzenie struktury paszy może być korzystne, ale czy to oznacza koniec mielenia wszystkich składników w ten sam sposób?
Tworzenie struktury paszy może być korzystne, ale czy to oznacza koniec mielenia wszystkich składników w ten sam sposób?
Stosowanie błonnika pokarmowego może być dobrą strategią kontroli biegunki poodsadzeniowej, ale jaki rodzaj błonnika jest skuteczny?
Zoptymalizowane żywienie podczas odsadzenia może być jednym z najważniejszych narzędzi w uzyskaniu dobrych wyników produkcyjnych. Żywienie testowane w tym badaniu pozwoliło utrzymać występowanie biegunki poodsadzeniowej na bardzo niskim poziomie.
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.
Czynniki, o których należy pamiętać rozważając potrzeby żywieniowe loch w okresie przejściowym: kondycja ciała, liczba porodów, śmiertelność prosiąt, glikogen u prosiąt, siara, mleko.
Programy żywieniowe, które korzystnie wpływają na mikroflorę i błonę śluzową przewodu pokarmowego, powinny zostać włączone do programu kontroli S. suis.
Aspekty, o których należy pamiętać przy rozważaniu potrzeb żywieniowych loch w okresie przejściowym to: wzrost płodu i towarzyszących mu tkanek, rozwój gruczołu mlekowego, utrzymanie temperatury oraz adaptacyjnych procesów fizjologicznych.
Które podejście jest lepsze? Sprawdzanie dziennego spożycie paszy czy dziennego pobrania składników odżywczych?
Bakterie w mikroflorze jelitowej, które stymulują odpowiedź immunologiczną na szczepionki u świń, również stymulują wzrost.
Jakie czynniki mogą pomóc w zarządzaniu prosiętami bez antybiotyków w paszy i ZnO?
Przejście z paszy ciążowej na laktacyjną jest przedmiotem naszej troski, ale w praktyce zmiana ta często następuje gwałtownie.
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?