Bezpieczeństwo biologiczne pasz na etapie przedprodukcyjnym, transmisja chorób
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Kończąc tę serię artykułów, specjalista ds. reprodukcji świń i sztucznego unasienniania Javier Gil wyjaśnia znaczenie właściwego zarządzania po porodzie, jeśli chodzi o to, kiedy należy przenosić lochy i jak je karmić.
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.
Aby zapewnić rozsądne wykorzystanie składników pasz, musimy oszacować koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny i przyjrzeć się wartości funkcjonalnej surowców i dodatków.
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
Odpowiednie zarządzanie, czas stosowania, wybór odpowiedniego żywienia i monitorowanie stanu zdrowia, to elementy, o których należy pomyśleć stosując probiotyki.
Prawidłowe zbilansowanie błonnika pokarmowego w celu wsparcia zdrowia jelit ma potencjał jako narzędzie dietetyczne, gdy farmaceutyczne poziomy tlenku cynku nie są już dozwolone w paszach dla prosiąt.
Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy określaniu, czy probiotyki pomogą osiągnąć cele gospodarstwa w zakresie wzrostu, zdrowia i dobrostanu zwierząt.
W jaki sposób liczba świń przypadających na otwór karmnika i wielkość grupy wpływa na wydajność wzrostu oraz uszkodzenia uszu i ogona?
Karmienie sfermentowanym owsem prosiąt odsadzonych może mieć korzystny wpływ na ich wzrost, strawność składników odżywczych i równowagę mikroorganizmów w jelicie krętym.
Przemysł trzody chlewnej musi przeciwdziałać obawom związanym ze zmianą klimatu i przedstawić dowody, że dokładamy starań, aby zminimalizować nasz wpływ na środowisko.
Jak możemy zwiększyć spożycie paszy przez lochy podczas laktacji w warunkach stresu cieplnego?
Podczas laktacji niezbędne jest zapewnienie lochom wystarczającej ilości wody, a także utrzymanie proporcji woda: pasza, co jest niezbędne do zmniejszenia utraty wagi u lochy i umożliwienia większego dziennego przyrostu prosiąt.
Sposób pobierania paszy zmienia się w ciągu dnia w zależności od pory roku.
Jak spożycie paszy przez lochę w dniach poprzedzających poród wpływa na masę urodzeniową prosiąt i masę odsadzeniową?