Skuteczne zastąpienie cynku to nie tylko problem żywienia świń
Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.
Wiadomości, wydarzenia i raporty z najważniejszych zdarzeń w branży trzody chlewnej.
Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zdrowie świń: wiadomości i artykuły o PRRS, PCV2, bioasekuracji, itp., przewodnik po chorobach świń, atlas patologii, przypadki kliniczne…
Obrazowy i praktyczny przewodnik krok po kroku, jak przeprowadzić badanie sekcyjne świni.
Wszystkie informacje na temat afrykańskiego pomoru świń (ASF) na 3trzy3, a także linki zewnętrzne.
Opis najważniejszych chorób świń
Zdjęcia najważniejszych chorób świń
Narzędzie do diagnozowania chorób świń
Kalkulator do obliczania ilości leku do podawania w wodzie do picia.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Ceny świń w poszczególnych krajach. Produkcja i handel wieprzowiną. Wiadomości dotyczące rynku świń i surowców.
Aktualne ceny świń. Tu możesz znaleźć ceny świń z ponad 20 krajów Europy, Ameryki i Azji.
Dane liczbowe i tendencje w zakresie liczebności trzody chlewnej, produkcji wieprzowiny, rynek wieprzowiny itp.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Artykuły dotyczące pasz i żywienia, opis surowców i dodatków do pasz dla trzody chlewnej. Ceny surowców.
Globalne dane dotyczące produkcji i handlu dla najważniejszych surowców
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Comiesięczny newsletter z najnowszymi postępami w żywieniu świń
Artykuły dotyczące genetyki i rozrodu: doskonalenie genetyczne, genomika, sztuczna inseminacja, stosowanie hormonów.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Narzędzie do obliczania współczynnika remontu stada podstawowego.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Pomieszczenia i sprzęt do hodowli świń: zaprojektowanie pomieszczeń, kontrola środowiska, systemy karmienia itp.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.
Czynniki, o których należy pamiętać rozważając potrzeby żywieniowe loch w okresie przejściowym: kondycja ciała, liczba porodów, śmiertelność prosiąt, glikogen u prosiąt, siara, mleko.
Programy żywieniowe, które korzystnie wpływają na mikroflorę i błonę śluzową przewodu pokarmowego, powinny zostać włączone do programu kontroli S. suis.
Aspekty, o których należy pamiętać przy rozważaniu potrzeb żywieniowych loch w okresie przejściowym to: wzrost płodu i towarzyszących mu tkanek, rozwój gruczołu mlekowego, utrzymanie temperatury oraz adaptacyjnych procesów fizjologicznych.
Które podejście jest lepsze? Sprawdzanie dziennego spożycie paszy czy dziennego pobrania składników odżywczych?
Bakterie w mikroflorze jelitowej, które stymulują odpowiedź immunologiczną na szczepionki u świń, również stymulują wzrost.
Jakie czynniki mogą pomóc w zarządzaniu prosiętami bez antybiotyków w paszy i ZnO?
Przejście z paszy ciążowej na laktacyjną jest przedmiotem naszej troski, ale w praktyce zmiana ta często następuje gwałtownie.
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Kończąc tę serię artykułów, specjalista ds. reprodukcji świń i sztucznego unasienniania Javier Gil wyjaśnia znaczenie właściwego zarządzania po porodzie, jeśli chodzi o to, kiedy należy przenosić lochy i jak je karmić.
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.