Podstawy optymalizacji laktacji
Produkcja mleka przez lochy jest jednym z parametrów, które najbardziej się zmieniły na przestrzeni ostatnich dekad.
Produkcja mleka przez lochy jest jednym z parametrów, które najbardziej się zmieniły na przestrzeni ostatnich dekad.
Zrozumienie, że żywienie odgrywa ważną rolę w zdrowotności układu pokarmowego i wpływa na wydajność ma zasadnicze znaczenie dla dobrej kondycji zwierząt, co trzyma nas z dala od antybiotyków i metali ciężkich.
Rozwój genetyki loch wymaga wprowadzenia odpowiednich zmian w ich żywieniu. Należy brać pod uwagę nie tylko wpływ żywienia na metabolizm, ale również na regulację hormonalną i późniejszą płodność.
Enric Marco podsumowuje istotne punkty kontroli biegunek poodsadzeniowych w naszych gospodarstwach.
Odsadzenie prowadzi do szeregu zmian, które skutkują spadkiem spożycia paszy i zmianami w układzie komórek jelit cienkich co w konsekwencji prowadzi do infekcji, biegunki i spadku kondycji.
Mieszanki paszowe pozwalają na całkowite pokrycie potrzeb zwierząt, przy pełnym wykorzystaniu ich zastosowania.
Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie występujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania.
Wzajemne oddziaływanie pomiędzy strategią żywienia a występowaniem / nasileniem objawów klinicznych związanych z E.coli po odsadzeniu.
Czynnikiem, który jest całkowicie ignorowany jest fakt, że u świeżo odsadzonych prosiąt rozwijają się obrzęki; zatrzymują wodę w swoich tkankach ponad normę, co wyjaśnia przybranie na wadze w pierwszych dniach po odsadzeniu.
Prosięta mają niewielki problem ze znalezieniem podajnika paszy. Zwierzęta, które przed odsadzeniem nie miały dostępu do paszy nie traktują jej po odsadzeniu jako pożywienia.
Dostępność odpowiedniej paszy musi sprostać zapotrzebowaniu loch ciężarnych na odpowiednie składniki odżywcze; stąd istnieje potrzeba żywienia fazowego.
Spodziewane korzyści są bardzo duże, jednak należy podjąć wszelkie środki ostrożności w celu zapobiegnięcia wprowadzania i rozprzestrzeniania się PED i ASF.
Przewidywany w ciągu najbliższych lat, gwałtowny wzrost popytu na mięso przez ludzkość spowodowało aktywne poszukiwanie alternatywy, zarówno z punktu widzenia społecznego jak i środowiskowego.
Od kiedy zaczęto stosować koncentraty paszowe, zauważono, że ich mieszanie z wodą ma pewne zalety. Prawdopodobnie najważniejsze z nich to zwiększone pobranie paszy i poprawa eksploatacji.
Wezwano nas z powodu stwierdzenia przypadków nagłych padnięć w kilku tuczarniach jednego systemu produkcyjnego.
Stwierdzono zaburzenia płodności i zróżnicowaną wydajność rozrodu. U warchlaków występowała martwica uszu i ogona a u tuczników biegunka i wypadanie odbytnicy.