X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Światowe rynki zbóż pozostają zrównoważone

Obecny światowy szacunek produkcji zbóż FAO na 2018 r. wynosi 2 655 mln ton.

11 kwiecień 2019
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Nowa wartość jest o 46 mln ton wyższa niż w marcu, ale nadal stanowi spadek o 1,8 proc. rok do roku.

Prognoza globalnego wykorzystania zbóż w 2018/19 r. została podniesiona do 2 683 mln ton, przy czym światowe wykorzystanie pszenicy osiągnęło rekordowy poziom 748 mln ton. Światowe wykorzystanie ryżu jest ustalone na poziomie 511 milionów ton, a kukurydzy na 1 425 milionów ton.

Nowe szacunki FAO dotyczące światowych zapasów zbóż na lata uprawne kończące się w 2019 r. zostały zwiększone o prawie 11% do 849 mln ton, głównie odzwierciedlając powiększenie gospodarstw w Chinach. Ponieważ te zapasy akumulowały się w czasie, oczekuje się, że roczna zmiana zapasów zbóż spadnie o 2,9 procent w stosunku do poziomów otwarcia, obniżając wskaźnik zapasów do wykorzystania w 2018/19 do 30,7 procent z 32,6 procent w okresie 2017/18.

Przewiduje się, że globalne zapasy ryżu osiągną najwyższy w historii poziom 181 milionów ton, odzwierciedlając zmiany w Chinach, ale także oczekiwania dotyczące zbiorów z 2018 r. w Indiach i silnego tempa zamówień publicznych w kraju w tym kraju.

Oczekuje się, że światowy handel zbożami w 2018/19 spadnie o 2,2 procent w porównaniu z poprzednim sezonem, osiągając 412 milionów ton.

Prognoza FAO na światową produkcję pszenicy w 2019 r. pozostaje niezmieniona w stosunku do zeszłego miesiąca i wyniosła 757 mln ton, co oznacza wzrost o 4,0% od poziomu z 2018 r., głównie z powodu wyższej oczekiwanej produkcji w Unii Europejskiej, Federacji Rosyjskiej i na Ukrainie.

czwartek 4 kwietnia, 2019/ FAO.
http://www.fao.org

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły