X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Argentyński przemysł trzody chlewnej, branża z wieloma możliwościami w przyszłości

Produkcja wieprzowiny, konsumpcja krajowa i eksport stale rosną.

3 czerwiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

W ciągu ostatnich pięciu lat produkcja trzody w Argentynie wzrosła o 31,5%, z 483 000 ton w 2015 r. do 635 000 ton w 2019 r. Mimo, że kraj ten nie jest uważany za jednego z najlepszych światowych producentów, zaczyna wykazywać znaczny roczny wzrost (około 8%). W 2018 r. ubojowi poddano 6,7 mln zwierząt (621 000 ton); a w 2019 r. 6,9 mln (635 000 ton). Wzrost ten był możliwy dzięki lepszej produkcji, zwiększonej konsumpcji krajowej i wzrostowi eksportu.

Status zdrowia jest dobry - Argentyna jest oficjalnie wolna od ważnych chorób zwierząt, między innymi CSF, ASF, PRRS, Aujeszky. Istnieją programy kontroli włośnicy, pryszczycy i gruźlicy.

Do niedawna wskaźnik porodów wynosił 82%, przy średnio 10,8 prosiąt odsadzonych na miot; dzisiaj prosięta odsadzone na miot to 14,5-15.

Jeśli chodzi o spożycie mięsa, w Argentynie było ono zróżnicowane, zarówno pod względem ilości, jak i gatunków. Dwadzieścia do trzydziestu lat temu Argentyńczycy spożywali około 90 kg wołowiny, 8 kg kurczaka i 3-4 kg wieprzowiny na mieszkańca. Dzisiaj spożywają 51,3 kg wołowiny, 46 kg kurczaka i 17 kg wieprzowiny. Innymi słowy, więcej mięsa na mieszkańca niż trzy dekady temu.

Jednak utrata siły nabywczej (około 60%) z powodu kryzysu gospodarczego, obecnego w kraju od 2018 r., a który obecnie jest najgorszy od swoich początków, doprowadził do zmiany diety ludności. Wołowina, kwintesencja narodowej diety, spadła pod koniec 2019 r. do najniższego poziomu od 2011 r. (51,3 kg na osobę). Jej spożycie nie góruje już tak nad spożyciem kurczaka i wieprzowiny.

Chociaż saldo eksportu i importu argentyńskiej wieprzowiny jest ujemne (80% pochodzi z Brazylii), w ciągu ostatnich pięciu lat wzrosło o 700%. W ubiegłym roku wyeksportowano 16 000 ton.

28 maja, 2020/ Foreign News Bulletin-MAPA/ Hiszpania.
https://www.mapa.gob.es

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły