Prawidłowe funkcjonowanie jelit: redukcja liczby bakterii patogennych
Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
Suplementacja proteaz w paszy świń skutkuje pozytywnym, niejednoznacznym, niespójnym lub, w niektórych przypadkach, ujemnym wpływem na wydajność
Przerośnięty róg racic powoduje, że kończyny loch ślizgają się po podłożu, racice pękają i kruszą się, następnie dochodzi do zakażeń i bakteryjnego zapalenia tworzywa racicy o podłożu wieloczynnikowym.
Zestawienie różnych strategii żywieniowych wpływających na właściwe zdrowie jelit, pogrupowanych uwzględniając dodatki żywieniowe, składniki funkcjonalne oraz modyfikację diety.
Probiotyki i aminokwasy usprawniają barierę obronną jelit. Kwasy tłuszczowe omega-3, osocze, probiotyki, prebiotyki, itp. wzmacniają odpowiedz immunologiczną organizmu.
Co to jest stres oksydacyjny i dlaczego jest tak ważny? Jaki związek ma z pogryzieniami ogonów, odsadzeniem, zaawansowaną ciążą lub wysoką produkcją mleka?
Od 13 sierpnia 2019 r. maksymalna dopuszczalna zawartość miedzi w paszy dla prosiąt zostanie zmniejszona. W obliczu tej zmiany, jakie strategie żywieniowe można zastosować?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 185322 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Krytyczne okno możliwości wokół momentów przejściowych umożliwia kształtowanie rozwoju jelit, potencjalnie prowadząc do długotrwałego wpływu na zdrowie jelit.
Główne czynniki w przewodzie pokarmowym, które warunkują odpowiednią pracę jelit.
Co kryje się pod terminem "zdrowie jelit", o którym wszyscy mówią? Dlaczego to jest ważne?
Celem tego artykułu jest krytyczna ocena zastosowania probiotyków w fazie po odsadzeniu i dostarczenie kilku sugestii dotyczących poprawy wyników.
Stosowanie niskich poziomów wysoce strawnego białka paszowego z pewnymi probiotykami może być dobrą strategią w obliczu ograniczeń w stosowaniu antybiotyków w paszy.
Jest bardzo prawdopodobne, że przemysł żywienia świń zostanie ukształtowany w najbliższej przyszłości przez badanie mikrobiomu.
Zwiększenie spożycia paszy w późnej ciąży poprawia nieznacznie przyrost masy ciała loszek i loch i zwiększa częstość urodzeń martwych prosiąt.
Produkty uzyskane z owadów mają wysoki udział białka surowego: 40-44% w przypadku larw muchy Hermetia illucens, lub do 60% w przypadku larw meszek i koników polnych, a nawet sięgające 70% w przypadku jedwabników.
Zmiany biologiczne w układach odpornościowym i jelitowym pojawiają się natychmiast po odsadzeniu, co ma wpływ na wzrost i zdrowie prosiąt.
Ogromne zapasy, rosnąca produkcja i wydajny, skoordynowany globalny łańcuch paliwowy obniżają koszt mączki sojowej, taniej paszy i są przyczyną wysokich zysków.
Granulowanie i wytłaczanie może potencjalnie zwiększyć strawność energii i składników odżywczych w diecie świń, a na ich działanie wpływa skład paszy.
Jak poważna jest możliwość, że produkcja kukurydzy w USA może ulec znacznemu zmniejszeniu w nadchodzącym roku?
Odsadzanie jest krytycznym momentem w życiu prosiąt. Okres ten jest niezwykle ważny, a popełnione błędy mogą prowadzić do występowania biegunki i różnicowania się prosiąt.
Zrozumienie, że żywienie odgrywa ważną rolę w zdrowotności układu pokarmowego i wpływa na wydajność ma zasadnicze znaczenie dla dobrej kondycji zwierząt, co trzyma nas z dala od antybiotyków i metali ciężkich.
Rozwój genetyki loch wymaga wprowadzenia odpowiednich zmian w ich żywieniu. Należy brać pod uwagę nie tylko wpływ żywienia na metabolizm, ale również na regulację hormonalną i późniejszą płodność.
Podczas sekcji zaobserwowano krwotoczne zapalenie jelit z obrzękiem błony śluzowej, powiększoną śledzionę i przekrwioną krezkę.
Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.
Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie występujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji