Strategie żywieniowe zapewniające zdrowie jelit
Zestawienie różnych strategii żywieniowych wpływających na właściwe zdrowie jelit, pogrupowanych uwzględniając dodatki żywieniowe, składniki funkcjonalne oraz modyfikację diety.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Zestawienie różnych strategii żywieniowych wpływających na właściwe zdrowie jelit, pogrupowanych uwzględniając dodatki żywieniowe, składniki funkcjonalne oraz modyfikację diety.
Probiotyki i aminokwasy usprawniają barierę obronną jelit. Kwasy tłuszczowe omega-3, osocze, probiotyki, prebiotyki, itp. wzmacniają odpowiedz immunologiczną organizmu.
Co to jest stres oksydacyjny i dlaczego jest tak ważny? Jaki związek ma z pogryzieniami ogonów, odsadzeniem, zaawansowaną ciążą lub wysoką produkcją mleka?
Od 13 sierpnia 2019 r. maksymalna dopuszczalna zawartość miedzi w paszy dla prosiąt zostanie zmniejszona. W obliczu tej zmiany, jakie strategie żywieniowe można zastosować?
Krytyczne okno możliwości wokół momentów przejściowych umożliwia kształtowanie rozwoju jelit, potencjalnie prowadząc do długotrwałego wpływu na zdrowie jelit.
Główne czynniki w przewodzie pokarmowym, które warunkują odpowiednią pracę jelit.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 175900 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Co kryje się pod terminem "zdrowie jelit", o którym wszyscy mówią? Dlaczego to jest ważne?
Celem tego artykułu jest krytyczna ocena zastosowania probiotyków w fazie po odsadzeniu i dostarczenie kilku sugestii dotyczących poprawy wyników.
Stosowanie niskich poziomów wysoce strawnego białka paszowego z pewnymi probiotykami może być dobrą strategią w obliczu ograniczeń w stosowaniu antybiotyków w paszy.
Jest bardzo prawdopodobne, że przemysł żywienia świń zostanie ukształtowany w najbliższej przyszłości przez badanie mikrobiomu.
Zwiększenie spożycia paszy w późnej ciąży poprawia nieznacznie przyrost masy ciała loszek i loch i zwiększa częstość urodzeń martwych prosiąt.
Produkty uzyskane z owadów mają wysoki udział białka surowego: 40-44% w przypadku larw muchy Hermetia illucens, lub do 60% w przypadku larw meszek i koników polnych, a nawet sięgające 70% w przypadku jedwabników.
Zmiany biologiczne w układach odpornościowym i jelitowym pojawiają się natychmiast po odsadzeniu, co ma wpływ na wzrost i zdrowie prosiąt.
Ogromne zapasy, rosnąca produkcja i wydajny, skoordynowany globalny łańcuch paliwowy obniżają koszt mączki sojowej, taniej paszy i są przyczyną wysokich zysków.
Granulowanie i wytłaczanie może potencjalnie zwiększyć strawność energii i składników odżywczych w diecie świń, a na ich działanie wpływa skład paszy.
Jak poważna jest możliwość, że produkcja kukurydzy w USA może ulec znacznemu zmniejszeniu w nadchodzącym roku?
Odsadzanie jest krytycznym momentem w życiu prosiąt. Okres ten jest niezwykle ważny, a popełnione błędy mogą prowadzić do występowania biegunki i różnicowania się prosiąt.
Zrozumienie, że żywienie odgrywa ważną rolę w zdrowotności układu pokarmowego i wpływa na wydajność ma zasadnicze znaczenie dla dobrej kondycji zwierząt, co trzyma nas z dala od antybiotyków i metali ciężkich.
Rozwój genetyki loch wymaga wprowadzenia odpowiednich zmian w ich żywieniu. Należy brać pod uwagę nie tylko wpływ żywienia na metabolizm, ale również na regulację hormonalną i późniejszą płodność.
Podczas sekcji zaobserwowano krwotoczne zapalenie jelit z obrzękiem błony śluzowej, powiększoną śledzionę i przekrwioną krezkę.
Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.
Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie występujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania.
Artykuł opisuje nowy zespół chrobowy świń, w którego przebiegu obserwuje się zewnętrzne i wewnętrzne defekty rozwojowe u prosiąt, szczególnie w wątrobie i sercu.
Czynnikiem, który jest całkowicie ignorowany jest fakt, że u świeżo odsadzonych prosiąt rozwijają się obrzęki; zatrzymują wodę w swoich tkankach ponad normę, co wyjaśnia przybranie na wadze w pierwszych dniach po odsadzeniu.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji