Jaką rolę odgrywa pasza w długowieczności loch hodowlanych?
Wiele czynników wpływa na długowieczność i przeżywalność loch. Jak ważne jest więc odpowiednio ukierunkowane zarządzanie paszą, aby uzyskać dłuższą żywotność?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Wiele czynników wpływa na długowieczność i przeżywalność loch. Jak ważne jest więc odpowiednio ukierunkowane zarządzanie paszą, aby uzyskać dłuższą żywotność?
Eubiotyki są postrzegane jako alternatywy dla cynku i antybiotykowych stymulatorów wzrostu dla gospodarstw, które nie mogą ich używać, ale jeśli globalny trend jest taki, że te produkty nie będą już dostępne, to czy powinny być używane jako bazowe?
Jakie przyczyny mogą prowadzić do zwiększenia współczynnika wykorzystania paszy i śmiertelności u świń z pogorszonymi średnimi dziennymi przyrostami?
Co może spowodować wzrost współczynnika konwersji paszy i śmiertelności bez wpływu na średni dzienny przyrost?
Precyzyjne karmienie nie tylko poprawia efektywność pobierania składników odżywczych, ale także łagodzi negatywny wpływ na środowisko.
Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń i pogorszenie średnich dziennych przyrostów bez zmiany śmiertelności?
Prosta strategia zarządzania może mieć wpływ na najtrudniejszy okres w życiu prosięcia: okres odsadzenia.
Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń bez zmiany śmiertelności lub średnich dziennych przyrostów?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 170268 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Czytelnik powinien mieć świadomość, że w badaniach nad mikrobiomem korelacja nie oznacza związku przyczynowego.
Czym jest mikrobiota i jak może pomóc w utrzymaniu zdrowia świń? Jakie są obecne ograniczenia w stosowaniu sekwencjonowania DNA mikrobów?
Jakie czynniki żywieniowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy u świń? Enric Marco mówi o tym, jak wartości energetyczne i białkowe paszy, wielkość cząstek oraz mykotoksyny mogą sprawić, że stracimy pieniądze.
Pasza stanowi około 60% kosztów w produkcji trzody chlewnej. Dlatego bardzo ważne jest uzyskanie dobrego współczynnika konwersji paszy.
W jaki sposób możemy wykorzystać coraz więcej informacji dotyczących mikrobioty świń i zastosować je na poziomie fermy? W tym drugim artykule, Matheus Costa wyjaśnia.
Tworzenie struktury paszy może być korzystne, ale czy to oznacza koniec mielenia wszystkich składników w ten sam sposób?
Stosowanie błonnika pokarmowego może być dobrą strategią kontroli biegunki poodsadzeniowej, ale jaki rodzaj błonnika jest skuteczny?
Zoptymalizowane żywienie podczas odsadzenia może być jednym z najważniejszych narzędzi w uzyskaniu dobrych wyników produkcyjnych. Żywienie testowane w tym badaniu pozwoliło utrzymać występowanie biegunki poodsadzeniowej na bardzo niskim poziomie.
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.
Aby określić przyczyny wzrostu współczynnika wykorzystania paszy u świń, musimy zacząć od pytania, czy wzrosła również śmiertelność.
Czynniki, o których należy pamiętać rozważając potrzeby żywieniowe loch w okresie przejściowym: kondycja ciała, liczba porodów, śmiertelność prosiąt, glikogen u prosiąt, siara, mleko.
Programy żywieniowe, które korzystnie wpływają na mikroflorę i błonę śluzową przewodu pokarmowego, powinny zostać włączone do programu kontroli S. suis.
Aspekty, o których należy pamiętać przy rozważaniu potrzeb żywieniowych loch w okresie przejściowym to: wzrost płodu i towarzyszących mu tkanek, rozwój gruczołu mlekowego, utrzymanie temperatury oraz adaptacyjnych procesów fizjologicznych.
Które podejście jest lepsze? Sprawdzanie dziennego spożycie paszy czy dziennego pobrania składników odżywczych?
Bakterie w mikroflorze jelitowej, które stymulują odpowiedź immunologiczną na szczepionki u świń, również stymulują wzrost.
Dlaczego ważne jest, aby mierzyć temperaturę lochy po oproszeniu? Jak spożycie paszy wpływa na wielkość miotu?
Jakie czynniki mogą pomóc w zarządzaniu prosiętami bez antybiotyków w paszy i ZnO?
Przejście z paszy ciążowej na laktacyjną jest przedmiotem naszej troski, ale w praktyce zmiana ta często następuje gwałtownie.
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji