
Rola witamin w odpowiedzi immunologicznej prosiąt
Czy zapominamy o znaczeniu poziomu witamin w diecie po odsadzeniu w erze po tlenku cynku?

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Czy zapominamy o znaczeniu poziomu witamin w diecie po odsadzeniu w erze po tlenku cynku?

Ogniska S. suis są często związane ze współistniejącymi infekcjami i czynnikami stresowymi zidentyfikowanymi jako potencjalne czynniki wyzwalające, ale naturalny proces infekcji nie jest w pełni zrozumiały, więc chcieliśmy wiedzieć, jaki jest stan naturalnie zakażonych świń.

Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.

W tym artykule skupiamy się na kluczowych aspektach zarządzania w celu optymalizacji wydajności tej linii genetycznej loch. Rozmawialiśmy z Carlosem Martinsem.

W ostatnich latach koncepcja precyzyjnego żywienia i cel poprawy efektywności wykorzystania podstawowych składników odżywczych jest uważana za innowacyjną technikę w badaniach nad trzodą chlewną.

Ta nowa strategia żywienia ma na celu rozprowadzenie optymalnej dawki w odpowiednim czasie do odpowiedniego zwierzęcia.

Podobieństwo składu diety przed i po odsadzeniu może mieć większe znaczenie dla wyników po odsadzeniu niż wielkość spożycia przed odsadzeniem.

Wiele czynników wpływa na długowieczność i przeżywalność loch. Jak ważne jest więc odpowiednio ukierunkowane zarządzanie paszą, aby uzyskać dłuższą żywotność?

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 191029 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?



Eubiotyki są postrzegane jako alternatywy dla cynku i antybiotykowych stymulatorów wzrostu dla gospodarstw, które nie mogą ich używać, ale jeśli globalny trend jest taki, że te produkty nie będą już dostępne, to czy powinny być używane jako bazowe?

Precyzyjne karmienie nie tylko poprawia efektywność pobierania składników odżywczych, ale także łagodzi negatywny wpływ na środowisko.

Jakie przyczyny mogą prowadzić do zwiększenia współczynnika wykorzystania paszy i śmiertelności u świń z pogorszonymi średnimi dziennymi przyrostami?

Co może spowodować wzrost współczynnika konwersji paszy i śmiertelności bez wpływu na średni dzienny przyrost?

Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń i pogorszenie średnich dziennych przyrostów bez zmiany śmiertelności?

Prosta strategia zarządzania może mieć wpływ na najtrudniejszy okres w życiu prosięcia: okres odsadzenia.

Co może spowodować wzrost współczynnika wykorzystania paszy u świń bez zmiany śmiertelności lub średnich dziennych przyrostów?

Czytelnik powinien mieć świadomość, że w badaniach nad mikrobiomem korelacja nie oznacza związku przyczynowego.




Czym jest mikrobiota i jak może pomóc w utrzymaniu zdrowia świń? Jakie są obecne ograniczenia w stosowaniu sekwencjonowania DNA mikrobów?

Tworzenie struktury paszy może być korzystne, ale czy to oznacza koniec mielenia wszystkich składników w ten sam sposób?

Jakie czynniki żywieniowe mogą wpływać na współczynnik konwersji paszy u świń? Enric Marco mówi o tym, jak wartości energetyczne i białkowe paszy, wielkość cząstek oraz mykotoksyny mogą sprawić, że stracimy pieniądze.

Pasza stanowi około 60% kosztów w produkcji trzody chlewnej. Dlatego bardzo ważne jest uzyskanie dobrego współczynnika konwersji paszy.

W jaki sposób możemy wykorzystać coraz więcej informacji dotyczących mikrobioty świń i zastosować je na poziomie fermy? W tym drugim artykule, Matheus Costa wyjaśnia.

Stosowanie błonnika pokarmowego może być dobrą strategią kontroli biegunki poodsadzeniowej, ale jaki rodzaj błonnika jest skuteczny?

Zoptymalizowane żywienie podczas odsadzenia może być jednym z najważniejszych narzędzi w uzyskaniu dobrych wyników produkcyjnych. Żywienie testowane w tym badaniu pozwoliło utrzymać występowanie biegunki poodsadzeniowej na bardzo niskim poziomie.

Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.



Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.

Czynniki, o których należy pamiętać rozważając potrzeby żywieniowe loch w okresie przejściowym: kondycja ciała, liczba porodów, śmiertelność prosiąt, glikogen u prosiąt, siara, mleko.

Aby określić przyczyny wzrostu współczynnika wykorzystania paszy u świń, musimy zacząć od pytania, czy wzrosła również śmiertelność.

Programy żywieniowe, które korzystnie wpływają na mikroflorę i błonę śluzową przewodu pokarmowego, powinny zostać włączone do programu kontroli S. suis.

Aspekty, o których należy pamiętać przy rozważaniu potrzeb żywieniowych loch w okresie przejściowym to: wzrost płodu i towarzyszących mu tkanek, rozwój gruczołu mlekowego, utrzymanie temperatury oraz adaptacyjnych procesów fizjologicznych.

Dlaczego ważne jest, aby mierzyć temperaturę lochy po oproszeniu? Jak spożycie paszy wpływa na wielkość miotu?


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji