Wpływ przetwarzania paszy i jej składu na wartość odżywczą
Granulowanie i wytłaczanie może potencjalnie zwiększyć strawność energii i składników odżywczych w diecie świń, a na ich działanie wpływa skład paszy.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Granulowanie i wytłaczanie może potencjalnie zwiększyć strawność energii i składników odżywczych w diecie świń, a na ich działanie wpływa skład paszy.
Jak poważna jest możliwość, że produkcja kukurydzy w USA może ulec znacznemu zmniejszeniu w nadchodzącym roku?
Odsadzanie jest krytycznym momentem w życiu prosiąt. Okres ten jest niezwykle ważny, a popełnione błędy mogą prowadzić do występowania biegunki i różnicowania się prosiąt.
Zrozumienie, że żywienie odgrywa ważną rolę w zdrowotności układu pokarmowego i wpływa na wydajność ma zasadnicze znaczenie dla dobrej kondycji zwierząt, co trzyma nas z dala od antybiotyków i metali ciężkich.
Rozwój genetyki loch wymaga wprowadzenia odpowiednich zmian w ich żywieniu. Należy brać pod uwagę nie tylko wpływ żywienia na metabolizm, ale również na regulację hormonalną i późniejszą płodność.
Podczas sekcji zaobserwowano krwotoczne zapalenie jelit z obrzękiem błony śluzowej, powiększoną śledzionę i przekrwioną krezkę.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 138278 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Pojawienie się PEDV w Ameryce Północnej spowodowało zwiększenie świadomości co do znaczenia pasz i ich składników jako potencjalnych dróg przenoszenia chorób.
Dostarczanie pierwiastków śladowych na odpowiednim poziomie w ich postaci organicznej jest niezbędne dla obecnie występujacych, wysokoplennych loch. Udowodniono, że wpływają na zwiększenie wielkości miotu, jak również zmniejszenie epizodów kulawizn, a co za tym idzie przedwczesnego brakowania.
Artykuł opisuje nowy zespół chrobowy świń, w którego przebiegu obserwuje się zewnętrzne i wewnętrzne defekty rozwojowe u prosiąt, szczególnie w wątrobie i sercu.
Czynnikiem, który jest całkowicie ignorowany jest fakt, że u świeżo odsadzonych prosiąt rozwijają się obrzęki; zatrzymują wodę w swoich tkankach ponad normę, co wyjaśnia przybranie na wadze w pierwszych dniach po odsadzeniu.
Rozpoznana choroba obrzękowa jest niezwykle rzadka u świń w tym wieku.
Prosięta mają niewielki problem ze znalezieniem podajnika paszy. Zwierzęta, które przed odsadzeniem nie miały dostępu do paszy nie traktują jej po odsadzeniu jako pożywienia.
Dostępność odpowiedniej paszy musi sprostać zapotrzebowaniu loch ciężarnych na odpowiednie składniki odżywcze; stąd istnieje potrzeba żywienia fazowego.
Spodziewane korzyści są bardzo duże, jednak należy podjąć wszelkie środki ostrożności w celu zapobiegnięcia wprowadzania i rozprzestrzeniania się PED i ASF.
Przewidywany w ciągu najbliższych lat, gwałtowny wzrost popytu na mięso przez ludzkość spowodowało aktywne poszukiwanie alternatywy, zarówno z punktu widzenia społecznego jak i środowiskowego.
Wezwano nas z powodu stwierdzenia przypadków nagłych padnięć w kilku tuczarniach jednego systemu produkcyjnego.
Stwierdzono zaburzenia płodności i zróżnicowaną wydajność rozrodu. U warchlaków występowała martwica uszu i ogona a u tuczników biegunka i wypadanie odbytnicy.
Witamina D jest produkowana w wyniku ekspozycji skóry na promienie ultrafioletowe-B. Większość prosiąt (i ludzi!) spędza życie w pomieszczeniach, a w produkcji nie występuje zjawisko sezonowości- zwierzęta rodzą się przez cały rok. Często więc nawet w miesiącach letnich dostęp do światła słonecznego jest ograniczony. Na szczęście aby zaspokoić zapotrzebowanie zwierząt na wit. D można stosować odpowiednio suplementowaną dietę.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji