Indeks cen mięsa FAO osiągnął w czerwcu rekordowy poziom
Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły w związku ze zwiększonym importem przez kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach ze strony Chin.
Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły w związku ze zwiększonym importem przez kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach ze strony Chin.
W porównaniu z 3 maja 2021 r. pogłowie świń zmniejszyło się o 9,8%, czyli o 2,42 mln sztuk.
Cem Özdemir, federalny minister żywności i rolnictwa, przedstawił projekt ustawy o znakowaniu zwierząt hodowlanych.
W maju światowe ceny mięsa osiągnęły rekordowy poziom, ale ceny wieprzowiny spadły z powodu wysokich możliwości eksportowych.
W 2021 roku wyprodukowano 98 000 ton substytutów mięsa o wartości 458 milionów euro. W tym samym okresie produkcja mięsa zmniejszyła się o 8% w ujęciu wartościowym.
Utrzymująca się silna pozycja cenowa wynikała z wyższych światowych cen drobiu, trzody chlewnej i wołowiny.
Według najnowszych szacunków USDA, Chiny pozostaną wiodącym producentem i importerem wieprzowiny na świecie. Unia Europejska będzie wiodącym eksporterem wieprzowiny.
Organizatorzy inicjatywy wzywają Komisję do wykluczenia hodowli zwierząt z działań kwalifikujących się do dopłat rolnych oraz do uwzględnienia etycznych i ekologicznych rozwiązań alternatywnych, takich jak hodowla komórkowa i produkcja białek roślinnych.
W pierwszym kwartale 2022 r. import wieprzowiny z Chin zmniejszył się o ponad 60%.
W marcu ceny mięsa wieprzowego zanotowały największy miesięczny wzrost od 1995 r.
W pierwszych dniach wystąpiono o dopłaty do prywatnego przechowywania łącznie 12 356 ton wieprzowiny.
W 2021 roku spożycie wieprzowiny na jednego mieszkańca zmniejszyło się o 1,2 kilograma w porównaniu z rokiem poprzednim.
Od jutra podmioty gospodarcze będą mogły ubiegać się o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny.