Długoterminowe prognozy dotyczące światowej produkcji mięsa
Prognozy USDA dotyczące światowej produkcji wieprzowiny do 2031 r.
Prognozy USDA dotyczące światowej produkcji wieprzowiny do 2031 r.
Oczekuje się, że decyzja Chin o zakończeniu ograniczeń w ramach polityki zero-COVID poprawi popyt na produkty wieprzowe w 2023 roku. Przewiduje się, że produkcja i import wieprzowiny będą rosły w 2023 roku.
USDA przedstawia prognozy dotyczące produkcji wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2023 r.
Eksport wieprzowiny z UE spadł o 15% w 2022 r., w dużej mierze z powodu 40% spadku eksportu do Chin, głównego miejsca przeznaczenia.
Liczba świń poddawanych ubojowi w Belgii spadła w 2022 r. o prawie 10%, do poziomu nienotowanego od 30 lat.
Jak wynika z najnowszych danych, pozostałości leków weterynaryjnych i innych substancji wykrywanych u zwierząt i w żywności pochodzenia zwierzęcego nadal zmniejszają się w Unii Europejskiej, a poziom zgodności z przepisami wzrasta.
Trwają pierwsze w tym roku prace inwentaryzacyjne dla państwowych rezerw wieprzowiny.
Szacunki dotyczące produkcji i eksportu dla Brazylii zostały skorygowane w górę, natomiast wielkość importu dla Meksyku została skorygowana w dół.
Ubojnie w 2022 roku wyprodukowały około 4,5 mln ton wieprzowiny.
Mięso poddane dojrzewaniu nie stwarza żadnych dodatkowych zagrożeń w porównaniu ze świeżym mięsem, jeśli dojrzewa w kontrolowanych warunkach - stwierdzili eksperci EFSA w opinii naukowej.
Światowe ceny wieprzowiny nieznacznie spadły w styczniu z powodu dużej podaży świń gotowych do uboju i niższego niż oczekiwano importu przez Chiny.
Komisja UE przeanalizowała projekt ustawy o obowiązkowym oznakowaniu hodowli zwierząt w Niemczech i nie wyraziła żadnych zastrzeżeń.
W ubiegłym roku chiński import wieprzowiny zmniejszył się o 53 proc.
Spadająca liczba ubijanych zwierząt i malejące spożycie wieprzowiny w Niemczech powodują, że Danish Crown musi teraz zmienić swoje podejście.
Średni roczny indeks cen mięsa FAO w całym 2022 roku był najwyższy od ponad trzydziestu lat.
W okresie od stycznia do czerwca br. mieszkańcy kraju spożyli średnio 18 kilogramów (kg) wieprzowiny per capita.