Rosja: eksport produktów rolnych wzrósł o 16%
W pierwszym kwartale eksport rosyjskich produktów rolnych wzrósł o 16% w 2021 r., osiągając 7,125 mld USD.
W pierwszym kwartale eksport rosyjskich produktów rolnych wzrósł o 16% w 2021 r., osiągając 7,125 mld USD.
Jakie były czynniki napędzające rekordowy eksport na zagraniczne rynki, w tym do Chin, Japonii i Meksyku? Patrząc w przyszłość, jak to się zmieni?
Wynikający z tego bilans handlowy w 2020 r. osiągnął nadwyżkę w wysokości 62 mld euro, co stanowi wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2019.
W 2020 roku rosyjski eksport produktów rolnych wzrósł o 20%, osiągając historyczne rekordy.
Handel wieprzowiną w UE okazał się stabilny, co doprowadziło do utrzymującego się wysokiego poziomu eksportu. Jak będzie się zmieniać produkcja i eksport w 2021 roku?
Pomimo spadku produkcji, eksport mięsa wieprzowego wzrósł drugi rok z rzędu. FAO podsumowuje wyniki produkcyjne i handlowe w światowym sektorze wieprzowiny.
W ciągu 20 lat UE przeszła z eksportu nieco ponad 58 000 ton do Chin do ponad 3 mln ton, co oznacza wzrost o 5400%.
Między młotem a kowadłem - spadającymi cenami wieprzowiny a gwałtownie rosnącymi cenami pasz, czy ukraińscy producenci wieprzowiny będą w stanie utrzymać wzrost w 2021 roku?
Tymczasowe zawieszenie pozwoli odzyskać część eksportu produktów rolno-spożywczych z UE do USA, w tym wieprzowiny.
Umowa chroni około 200 kultowych europejskich i chińskich marek rolno-spożywczych przed naśladownictwem i uzurpacją, gwarantując konsumentom autentyczne produkty z dwóch regionów o bogatych tradycjach kulinarnych i kulturowych.
Eksport z UE wzrósł o prawie 19%. Chiny były wiodącym celem eksportu, stanowiąc ponad 60% całości.
Rosja wyeksportowała ponad 500000 ton mięsa w 2020 roku, o 55% więcej niż w 2019 roku.
Eksport wieprzowiny z USA wzrosły o 11% w stosunku rekordów z 2019 roku. Chiny nie były jedynym sukcesem eksportowym w 2020 roku .
Podczas gdy eksport do Chin wykazał znaczny wzrost, sprzedaż do innych głównych miejsc docelowych spadła.
Dzięki wymianie handlowej z Chinami UE wyeksportowała o 36% więcej wieprzowiny w pierwszych 10 miesiącach 2020 r. w porównaniu z tym samym okresem w 2019 r.
IFIP z danymi InterPIG podsumowuje ewolucję kosztów produkcji w 19 różnych krajach i regionach.