Różne brzmienie kaszlu
Patogeny układu oddechowego generują różny typ kaszlu. Każdy kaszel świń może się różnić w zależności od występującej infekcji, dlatego warto go uważnie słuchać.
Patogeny układu oddechowego generują różny typ kaszlu. Każdy kaszel świń może się różnić w zależności od występującej infekcji, dlatego warto go uważnie słuchać.
Stabilizacje utrudnia długa zdolność przetrwania w środowisku, długi okres infekcji, ograniczona ochrona krzyżowa, szczepy o różnej patogeniczności i boczne rozprzestrzenianie się choroby.
Świat wirusów jest dynamiczny. Ich epidemiologia zmienia się w zależności od naszych działań. Pojawiają się nowe szczepy i nowe serotypy. Czy jesteśmy na to przygotowani?
Ta szczepionka wygląda obiecująco, ale ... czy zobaczymy ją w Europie?
Bezpieczeństwo biologiczne gospodarstw ma kluczowe znaczenie dla zapobiegania przedostawaniu się nowych infekcji i chorób świń, ale choroby ludzi mogą być również katastrofalne w skutkach.
Wnioski wyciągnięte przez dwóch najważniejszych wirusologów północnoamerykańskiego przemysłu trzody chlewnej, Dr Torremorell i Dr Culhane, na podstawie innych epidemii koronawirusa w przemyśle trzody chlewnej.
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Lochy-mamki mogą być źródłem zakażenia dla dostawianych do niech prosiąt.
Koronavirus COVID-19 ostatnio pojawił się na pierwszych stronach gazet. W tym artykule dokonujemy przeglądu różnych chorób wywoływanych przez tę rodzinę wirusów u świń, pamiętając, że do tej pory nie potwierdzono zakażenia koronawirusam świń u ludzi.
Protokół ten pozwala na monitorowanie PRRS na wszystkich etapach produkcji trzody chlewnej z dobrymi wynikami, niewielkimi trudnościami technicznymi i niskimi kosztami.
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Która metoda ekspozycji jest lepsza: naturalna, donosowa, dotchawicza, aerozolowa czy szczepionka?
Czy rozumiemy, jakie są najskuteczniejsze środki bioasekuracji, aby zapobiec przenoszeniu ASF między gospodarstwami, gdy wzrasta ryzyko infekcji? Jakie są główne obawy producentów i weterynarzy zajmujących się ogniskami choroby w niewielkich odległościach?
Które testy należy wykonać z uwzględnieniem ich ograniczeń i jakie praktyki zarządzania należy zastosować w celu zwiększenia bezpieczeństwa?
Czy obecna kategoryzacja antybiotyków jest ostateczna? Jakie środki podejmą władze w celu poprawy zdrowia świń? Czy lekarz weterynarii może mieć jakiekolwiek problemy, jeśli po postawieniu diagnozy zastosuje antybiotyk z grupy B?