X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

FAO: przegląd światowego rynku mięsa 2019

ASF miał duży wpływ na globalną produkcję wieprzowiny i eksport w zeszłym roku. Światowa produkcja wieprzowiny spadła o 8,5% od 2018 r.

5 luty 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Główne trendy w 2019r.

Szacuje się, że światowa produkcja mięsa wyniosła 335 mln ton (w ekwiwalencie masy tuszy) w 2019 r., o 1,0% mniej niż w 2018 r. Oznacza to odejście od trendu stabilnego wzrostu odnotowanego w ciągu ostatnich dwóch dekad, głównie ze względu na wpływ afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Chinach i jego rozprzestrzenienie się na kilka krajów Azji Wschodniej. Prognozuje się, że produkcja mięsa w Chinach spadnie o 8 procent. Ogólny spadek produkcji mięsa w Chinach odzwierciedla spadek produkcji mięsa wieprzowego o co najmniej 20 procent, częściowo zrównoważony wyższą produkcją innych mięs. Oczekuje się ogólnego wzrostu produkcji w produkcji mięsa wieprzowego, odzwierciedlającego silny popyt ze strony Chin. Produkcja mięsa w Argentynie prawdopodobnie wzrośnie, głównie na skutek zwiększonego uboju.

FAO Changes in total meat output and exports by region
FAO Changes in total meat output and exports by region

Szacuje się, że światowy eksport mięsa w 2019 r. wyniósł w 36 mln ton, co stanowi wzrost o 6,7 procent w stosunku do 2018 r., głównie dzięki zwiększonemu importowi przez Chiny z powodu stratami produkcyjnymi związanymi z ASF. Ogólny import mięsa w Chinach ma wzrosnąć o 35 procent (około 2 milionów ton). Prawdopodobnie kilka krajów importuje mniej mięsa, w tym Stany Zjednoczone Ameryki i Angola. Po stronie eksportu przewiduje się, że większość przewidywanego wzrostu globalnego popytu zostanie zaspokojona przez Brazylię, Unię Europejską, Stany Zjednoczone Ameryki, Argentynę, Tajlandię i Kanadę.

Indeks cen mięsa FAO odnotował umiarkowane wzrosty z miesiąca na miesiąc od początku 2019 r., w szczególności mięso wieprzowe, zwlaszcza mrożone, odnotowując największy wzrost ze względu na wzrost popytu importowego ze strony Chin.

Wieprzowina

Szacunki wskazują się, że światowa produkcja mięsa wieprzowego spadła do 110,5 mln ton w 2019 r., co stanowi spadek o 8,5 procent w stosunku do 2018 r. Ze względu na rozprzestrzenianie się ASF w Chinach prognozuje się, że produkcja mięsa wieprzowego spadła o co najmniej 20 procent, co odpowiada prawie 11 milionom ton, w 2019 r. Chociaż spowodowało to gwałtowny wzrost cen krajowego mięsa wieprzowego, stanowiło zachętę dla producentów do odbudowy stad. ASF rozprzestrzenił się na Wietnam, prowadząc do uboju ponad 5,9 miliona świń, co stanowi około jedną piątą całkowitej populacji świń w tym kraju. Podobnie jak w innych krajach, wyższe ceny mięsa wieprzowego skłoniły konsumentów do przejścia na inne produkty mięsne. Krótkoterminowe odbicie populacji trzody chlewnej jest mało prawdopodobne, biorąc pod uwagę zasięg rozprzestrzeniania się choroby i dominację drobnych gospodarstw. Inne kraje azjatyckie, w tym Republika Korei i Filipiny, również zgłosiły wybuchy ASF w ostatnich miesiącach, ograniczając w ten sposób straty produkcyjne w tym roku.

Silny popyt międzynarodowy i stosunkowo mniejsze dostawy przyczyniły się do wzrostu cen eksportowych mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej o ponad 30 procent od stycznia do października tego roku.

grudzień 2019/ FAO.
http://www.fao.org/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły