
Spadek europejskiej produkcji wieprzowiny w 2025 r.
IFIP przewiduje wyraźny spadek produkcji trzody chlewnej w północnej Europie, podczas gdy w Hiszpania będzie nadal rosła. W krajach wschodnich wyróżnia się Rumunia, w której inwestują firmy.

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

IFIP przewiduje wyraźny spadek produkcji trzody chlewnej w północnej Europie, podczas gdy w Hiszpania będzie nadal rosła. W krajach wschodnich wyróżnia się Rumunia, w której inwestują firmy.

IFIP z danymi InterPIG podsumowuje ewolucję kosztów produkcji w 19 różnych krajach i regionach.

Podczas gdy prognozuje się, że ceny w Europie będą niższe niż w poprzednich dwóch latach, użytkownicy 333 w obu Amerykach prognozują wyższe ceny. Prognozy Chin utrzymują się na poziomie między 2019 a 2020 rokiem.

W jaki sposób przewidywania użytkowników 333 zgadzają się z rzeczywistą średnią ceną świń w ich kraju? Porównajmy wyniki z 13 krajów.

Hiszpańscy producenci powinni priorytetowo traktować większą wydajność i powinni zdawać sobie sprawę, że wzrost nie może trwać w nieskończoność.

Teraz najważniejsza jest elastyczność. Jak zmieni się produkcja wieprzowiny w najbliższych latach?

Prognozowanie nigdy nie jest łatwe, ale przygotowywanie prognoz w czasach COVID-19 okazuje się trudne nawet dla najlepszych analityków.

Nasilenie krzywej eutanazji świń będzie zależeć od tego, jak skutecznie producenci spowalniają wzrost świń, a także od tego, jak skutecznie ubojnie i przetwórnie wrócą do pełnej wydajności pracy.

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 191256 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?

Wyzwania stojące przed globalnym łańcuchem wieprzowiny po pojawieniu się wielogłowej hydry, jaką jest pandemia afrykańskiego pomoru u świń i choroby COVID-19 u ludzi zapierają dech w piersiach.

Ceny wieprzowiny spadają z powodu niższego popytu w rzeźniach z niedoborami siły roboczej i problemami z dostępem do rynku zagranicznego.

Przypadkowe wstrząsy, takie jak pandemia COVID-19, poważnie zakłócają łańcuchy dostaw.

Najpierw ASF, teraz koronawirus, dwa efekty czarnego łabędzia, wstrząsnęły światową gospodarką i zaniepokoiły światowy przemysł mięsny. Jak zmierzyć się z kolejnym?

W maju 2019 r. zapytaliśmy użytkowników 333, jakiej maksymalnej ceny spodziewają się w swoim kraju. Zobaczmy, kto miał rację ...

W USA, nawet przy rekordowej sprzedaży w Chinach, produkcja przytłacza rynek, co jest odwrotną sytuacją niż ta w Hiszpanii.

Czy wraz z pojawieniem się sztucznego, „hodowanego z probówki” mięsa, hodowla zwierząt gospodarskich całkowicie zniknie?

Bardzo wysokie, spowodowane ASF, zapotrzebowanie na wieprzowinę ze strony Chin, może przyćmić zwiększony popyt na produkty mięsne pochodzenia roślinnego w porównaniu do popytu na tradycyjne produkty mięsne.



Czy proces odbudowy pogłowia świń w Chinach będzie szybki, czy powolny?

W jakim stopniu globalny sektor mięsny jest gotowy na wyrównanie do 25% obecnej produkcji produktami roślinnymi w ciągu najbliższych pięciu lat?

Powodzie, afrykański pomór świń, wojna taryfowa, fale upałów i kilka innych problemów ... Jak wpłynie to na jednorazową paloozę zysku, na którą liczyło tak wielu w przemyśle wieprzowym?

Zdecydowana większość krajów oczekuje maksymalnych cen znacznie wyższych, niż te odnotowane w ciągu ostatnich trzech lat.

Jakie wnioski można wyciągnąć z obecnej sytuacji w Chinach, aby stawić czoła przyszłym zagrożeniom związanym z produkcją wieprzowiny poza kwestiami zdrowotnymi?

"Gdy chcesz sprawdzić głębokość wody, nigdy nie zanurzaj obydwu nóg"

Obecna sytuacja w Chinach ma wiele podobieństw do dawnej fazy likwidacji w cyklu produkcji wieprzowiny.



Podaż wieprzowiny, jej spożycie i siła nabywcza w Chinach, wojna handlowa USA z Chinami i globalizm to tylko niektóre z piłek w grze, a wiele innych może wkrótce dołączyć.

Dla producenta dostosowanie się do segmentu pakowania/ przetwórstwa, które wykazują cechy długofalowego, skutecznego i odpornego gracza z dostępem do globalnego rynku ma kluczowe znaczenie dla sukcesu, niezależnie od tego, jak wydajny stał się producent.

Posiadanie dobrze prosperującej farmy nie jest warunkiem wystarczającym do odniesienia sukcesu w przyszłości.

Ogromne zapasy, rosnąca produkcja i wydajny, skoordynowany globalny łańcuch paliwowy obniżają koszt mączki sojowej, taniej paszy i są przyczyną wysokich zysków.

Jak poważna jest możliwość, że produkcja kukurydzy w USA może ulec znacznemu zmniejszeniu w nadchodzącym roku?

Hodowla trzody chlewnej na Ukrainie dynamicznie się rozwija. Deficyt sprawia, że bariery dotarcia na rynek są niemal nieobecne.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji