Strona 28 - artykuły na temat mięso

Hiszpański przemysł trzody chlewnej: nacisk na wydajność i zrównoważony rozwój
Hiszpańscy producenci powinni priorytetowo traktować większą wydajność i powinni zdawać sobie sprawę, że wzrost nie może trwać w nieskończoność.

Chile: Produkcja wieprzowiny nadal rośnie
Jak wynika z najnowszego raportu Urzędu ds. Badań i Polityki Rolnej (Odepa), dotychczasowa produkcja wieprzowiny w tym roku nadal rośnie.

Umowa handlowa między USA a Chinami: rekordowy eksport wieprzowiny z USA do Chin
Chiny zakupiły produkty rolne o wartości ponad 23 miliardów dolarów, co stanowi około 71% swojego celu w ramach pierwszej umowy.

Burgery wegetariańskie: brak zmian w etykietowaniu produktów roślinnych
Posłowie odrzucili wszystkie propozycje dotyczące zastrzeżenia nazw związanych z mięsem dla produktów zawierających mięso.

Wielka Brytania i Japonia podpisują historyczne porozumienie o wolnym handlu
Cła na wieprzowinę mają być stopniowo obniżane do 0%.

EU: nowe regulacje w kontroli Trichinella
Nowe rozporządzenie zmienia pobieranie próbek, referencyjną metodę wykrywania i warunki przywozu w odniesieniu do zwalczania włośni.

UE: wnioski dotyczące strategii od pola do stołu
Po raz pierwszy cały system żywnościowy jest brany pod uwagę jako całość - od producentów po konsumentów.

Copa - Cogeca: Kampania przeciwko niewłaściwemu używaniu nazewnictwa związanego z mięsem
Kampania ma na celu podniesienie świadomości na temat znaczenia debaty nad nazwami mięsa przed głosowaniem w Parlamencie Europejskim.
Niemiecki eksport wieprzowiny do Chin podwoił się w pierwszej połowie 2020 roku

Jak radzi sobie przemysł rolno-spożywczy w Rosji po sześcioletnim embargu?
W ciągu ostatnich sześciu lat Rosja zmniejszyła import żywności o jedną trzecią - z 43,3 mld USD w 2013 r. do 30 mld USD w 2019 r. Import wieprzowiny skurczył się dziesięciokrotnie.

USDA publikuje plan działania dla Salmonella
Plan kieruje wysiłkami agencji w walce z patogenami przenoszonymi przez żywność.

UE i Chiny podpisują przełomowe porozumienie chroniące europejskie oznaczenia geograficzne
UE i Chiny podpisały dwustronną umowę o ochronie 100 europejskich oznaczeń geograficznych (OG) w Chinach i 100 chińskich oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej przed uzurpacją i naśladownictwem.

ASF w Niemczech: wpływ na ceny i handel wieprzowiną
Chiny, Korea Południowa, Japonia, Singapur i Argentyna to pierwsze kraje, które zamknęły swoje granice dla niemieckiej wieprzowiny po potwierdzeniu ASF.

Poparcie dla europejskiego znaku dobrostanu zwierząt
Podczas nieformalnego spotkania ministrów rolnictwa UE inicjatywa ministra dotycząca ogólnounijnego znaku dobrostanu zwierząt spotkała się z szerokim poparciem.

Jak SARS-CoV-2 ma się do bezpieczeństwa żywności?
Międzynarodowa Komisja ds. Specyfikacji Mikrobiologicznych dla Żywności (ICMSF) opublikowała swoją opinię naukową: „Opinia ICMSF na temat SARS-CoV-2 i jego związku z bezpieczeństwem żywności”.