Kalendarz zawiera wszystkie wydarzenia dotyczące sektora produkcji świń. Informacje mogą być sortowane w celu ułatwienia wyszukiwania niezbędnych informacji
Użyj tego narzędzia do zdiagnozowania problemów z współczynnikiem konwersji paszy. Kliknij na schemat blokowy lub na przyciski w tekście, aby poruszać się po różnych częściach narzędzia.
Zarządzanie fermą świń, planowanie pracy w każdym z etapów produkcji: zarządzanie na sektorze loch ciężarnych, porodowym, prosiąt odsadzonych i tuczników.
Wg. NIK kontrole ewidencji leczenia zwierząt, kluczowe dla rzetelnego sprawowania nadzoru, nie stanowiły skutecznego narzędzia nadzoru nad stosowaniem antybiotyków, przede wszystkim z powodu aktualnie obowiązującego sposobu prowadzenia dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej.
10 lutego br. weszło w życie rozporządzenie Rady Ministrów, wprowadzające nową formę pomocy finansowej dla producentów trzody chlewnej, którzy utrzymywali bądź utrzymują te zwierzęta w siedzibach stada położonych na obszarze objętym restrykcjami w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń.
Chiński import wieprzowiny ostatnio zwalnia , ale zgodnie z najnowszym globalnym kwartalnikiem wieprzowym RaboResearch oczekuje się, że wzrośnie ponownie w pozostałej części roku.
Wnioski o przyznanie pomocy na "Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” będzie można składać od 30 marca do 29 kwietnia 2018 roku w oddziałach regionalnych ARiMR.
Prezes ARiMR informuje, iż od 15 grudnia 2017 r. można składać wnioski o udzielenie pomocy z tytułu zaprzestania produkcji wieprzowiny posiadaczom świń utrzymującym nie więcej niż 50 świń.
W raporcie przedstawiono prognozy dla europejskich rynków rolnych na lata 2017-2030 dla szerokiej gamy produktów rolno-spożywczych, od mięsa i produktów mięsnych do roślin uprawnych lub mleka i produktów mlecznych, owoców i warzyw.
Rabobank spodziewa się, że produkcja białka zwierzęcego wzrośnie we wszystkich regionach, a całkowity wzrost produkcji ponownie przekroczy średnią dziesięcioletnią.
Nazwa „kiełbasa piaszczańska” pochodzi od miejsca jej wytworzenia, dawnej podkrakowskiej wsi – Piasków Wielkich. Mieszkańcy tych terenów trudnili się głównie produkcją mięsa i wędlin, w tym kiełbasy piaszczańskiej.