Czytaj ten artykuł w:

Obraz jest wart więcej niż tysiąc słów... mówimy jeszcze więcej o bioasekuracji

Trzy filmy, które pokazują jak wykonać przejścia między kluczowymi czystymi i brudnymi strefami.

Kontrola chorób nadal jest jednym z najtrudniejszych obszarów dla producentów świń i weterynarzy na całym świecie. Zagrożenia takie jak introdukcja wirusa endemicznego w regionie (np. PRRS) lub pojawienie się wysoce zjadliwej choroby transgranicznej (tj. ASFV) są ważnymi czynnikami, które sprawiają, że skuteczna bioasekuracja jest jednym z najważniejszych środków chroniących produkcję trzody chlewnej. Opracowanie i utrzymanie programu bezpieczeństwa biologicznego w stadach ma kluczowe znaczenie dla kontroli chorób w każdym gospodarstwie. Ten artykuł jest drugim z serii poświęconej segregacji stref w gospodarstwach. Przedstawiamy trzy filmy, które ilustrują, jak dokonać odpowiedniego przejścia między kilkoma kluczowymi czystymi i brudnymi strefami. W każdym z filmów brudne strefy będą wyświetlane w kolorze szarym, czyste strefy będą wyświetlane w kolorze białym, a kolor czerwony będzie wskazywał potencjalne zanieczyszczenie.

Wejście na fermę

W duńskim wejściu znajduje się ławkę , która stanowi barierę między czystymi i brudnymi strefami gospodarstwa. Na pierwszym filmie nasz gość przyjeżdża samochodem na farmę. Jego czerwone dłonie i buty wskazują, że są potencjalnie skażone. Zewnętrzna strona całego obiektu fermowego jest uważana za strefę brudną. Ławka jest punktem zwrotnym, przy którym wymagana jest zmiana obuwia. Dopiero wtedy można wejść do strefy pośredniej lub „tylko w skarpetach”. Bardzo ważne jest, aby po zdjęciu butów, stopy bez butów nie stawały na „brudnym” zewnętrznym obszarze. Unikanie tego kontaktu zapobiegnie przechodzeniu między strefami i potencjalnemu zanieczyszczeniu odzieży i butów. Ubrania zewnętrzne należy w miarę możliwości zawiesić w brudnej strefie gospodarstwa. Jako minimum należy je ściągnąć i zawiesić w strefie pośredniej. Po procesie sanitacji rąk gość może przystąpić do ubrania się w czystą odzież fermową i ubrać czyste obuwie fermowe znajdujące się w strefie czystej. Przeprowadzenie szkolenia na temat wejścia na farmę i zaprojektowanie zrozumiałych znaków dla każdej strefy, wskazujących, co robić w każdym punkcie, jest zawsze bardzo pomocne dla pracowników gospodarstwa i gości. Jeśli to konieczne, rozważ przetłumaczenie tekstu na różne języki, aby uzyskać jaśniejszą interpretację.

Załadunki

Załadunek świń do transportu może być stresujący dla świń, jak dla ich opiekunów. Nieodpowiednio zaprojektowane strefy załadunku zwiększają częstość interwencji obsługi, stres zwierząt i ludzi, wydłużają czas ładowania oraz z perspektywy bezpieczeństwa biologicznego większą szansę popełnienia błędów. W drugim filmie potencjalnie skażona ciężarówka dociera do strefy załadunku w gospodarstwie. Kierowca ciężarówki i rolnik stoją w swoich pozycjach po obu stronach brudnych / czystych granic, wskazanych pionową linią. Rolnik pozostaje po czystej stronie załadunku i kieruje świnie do ciężarówki, podczas gdy kierowca ciężarówki pozostaje po drugiej stronie i przyjmuje świnie. Dobrze zaprojektowany załadunek pozwoli świniom na łatwe poruszanie się we właściwym kierunku przy minimalnej interwencji. Zapobieganie przemieszczaniu się zwierząt i ludzi między strefami czystymi i brudnymi pozwoli uniknąć przechodzenia do drugiej strefy i zminimalizuje ryzyko przeniesienia zanieczyszczenia z ciężarówki do gospodarstwa.

Ogrodzenie zewnętrzne

Ogrodzenie zewnętrzne farmy to pierwsza linia obrony, która kontroluje ruch ludzi, pojazdów i zwierząt, zwłaszcza dzików. Aby spełniać swoją funkcję, ogrodzenie powinno okalać wszystkie budynki gospodarskie, powinno być w dobrym stanie, bez dziur, a ponadto powinno pozostać wolne od roślinności. W idealnej sytuacji zaleca się wkopanie w grunt na głębokość 18 cm lub, w najgorszym razie, powinno być na poziomie gruntu, w kontakcie z podłożem. Jako podstawowa bariera, powinno być w pełni kontrolowane co najmniej raz w miesiącu. W trzecim filmie zły status ogrodzenia (tj. otwarta brama) umożliwia wejście dzikiego zwierzęcia do obszaru kierowania ruchem. To zdarzenie zwiększa ryzyko przeniesienia choroby do gospodarstwa, umożliwiając zanieczyszczenie strefy bezpośrednio przylegającej do budynku ze świniami.

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags