Stabilność w sektorze wieprzowiny w Niemczech w sierpniu
Sierpień przyniósł wytchnienie niemieckiemu rynkowi trzody chlewnej.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Sierpień przyniósł wytchnienie niemieckiemu rynkowi trzody chlewnej.
W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.
Oczekiwania różniły się w zależności od kontynentu.
W dniu 6 grudnia 2024 r. podpisano ostateczną umowę handlową między Unią Europejską (UE) a Mercosurem. Umowa ta jest uważana za historyczną ze względu na swoją skalę, tworząc rynek towarów i usług obejmujący około 800 milionów konsumentów i reprezentujący jedną czwartą światowego PKB.
Ostatnie pięć lat było burzliwym okresem dla brytyjskiego przemysłu wieprzowego, ukształtowanym przez nakładające się wyzwania związane z Brexitem, COVID-19 oraz globalną presją gospodarczą i geopolityczną.
W 11 z 15 analizowanych krajów użytkownicy 333 oczekiwali wyższych cen niż faktycznie osiągnięto.
Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.
Przeprowadziliśmy ankietę wśród naszych czytelników, aby dowiedzieć się, dlaczego uważają, że te zmiany mają miejsce i dlaczego firmy integratorskie i grupy mięsne kupują farmy.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 189389 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 189389 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.
Tendencje w przemyśle trzody chlewnej w Chinach należy rozpatrywać dwojako: konsumpcja wieprzowiny i produkcja trzody chlewnej.
Oczekiwania cenowe pozostają wysokie w krajach europejskich i Afryce Południowej, stabilne w Azji i zmienne w obu Amerykach.
Zagłębiamy się w to, dlaczego pogłowie trzody chlewnej w Polsce od lat spada i zastanawiamy się, czy istnieje jakakolwiek szansa na jego odbudowę.
Obecnie cenniki w kraju właśnie są w tendencji wzrostowej. Czy ta cena pozwala na zarobek przy obecnych kosztach ponoszonych przez producentów?
Wykrywanie zmian w płucach u świń poddanych ubojowi pozwala również na oszacowanie strat ekonomicznych.
Luty obfitował w bardzo dynamiczne zmiany na rynku trzody chlewnej w Polsce. Jak zatem będzie teraz kształtować się rynek przez najbliższy miesiąc?
Na początku ubiegłego roku zapytaliśmy naszych użytkowników, jaka według nich będzie średnia cena trzody chlewnej w ich krajach w 2023 roku. Chcesz wiedzieć, kto był najbliżej prawdy?
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Czy czeka nas stabilizacja cenowa? Jak obecnie kształtują się nasze ceny na tle innych krajów?
W 2022 r. wysokie ceny pasz spowodowały wzrost kosztów produkcji trzody chlewnej we wszystkich krajach, przy średnim wzroście o 27%.
Czy wysokie ceny sprzedaży żywca szły w parze z większą opłacalnością?
Przedstawię analizę kosztów produkcji i porównam do tej, którą przeprowadziłem właśnie na początku sierpnia 2023.
Przez lata UE ustanawiała przepisy, które regulowały branżę, a także elementy z nią związane. Jak wpłynęło to na rentowność produkcji i perspektywy dla rynku unijnej wieprzowiny?
Zaczęło się od produkcji świń, potem wieprzowiny, następnie żywności i produktów o określonych cechach... Czy jest jakiś inny sposób dla producentów?
Wrzesień upłynął pod znakiem podwyżek cen za świnie w Polsce. Jak sytuacja będzie wyglądać w październiku?
Sierpień na polskim rynku tuczników zapamiętany będzie jako miesiąc, w którym dokonały się spadki rozpoczęte jeszcze pod koniec lipca. A jaki będzie wrzesień? – Wszystko wskazuje na odwrócenie trendu.
W lipcu przeżywaliśmy zarówno rekordy cenowe, jakich w Polsce nigdy nie widzieliśmy, a także dość ostre spadki, które to zaskoczyły producentów tucznika oraz hodowców.
Obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Co tak naprawdę okazało się być decydującym czynnikiem wpływającym na opłacalność produkcji?
Kontynuujemy dyskusję na temat subpopulacji w obrębie gospodarstwa. Omawiamy, jak zoptymalizować grupę loch, aby poprawić produktywność.
Kluczowym problemem jest to, że znaczna część redukcji zysków (utracona szansa) jest spowodowana przez podzbiór (często stosunkowo niewielki) całej populacji chlewni.
Europejscy i amerykańscy użytkownicy są optymistami i prognozują ceny nawet wyższe od obecnych poziomów, natomiast w Azji prognozy są niższe.
Od czego można zacząć, aby uzyskać nowe i wartościowe informacje na temat rentowności gospodarstwa (lub jej braku), których teraz nie monitorujemy? Z pewnością jednym z najważniejszych jest wizualizacja danych w nowy sposób.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 189389 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji