20 lat cirkowirusa świń typu 2: co się zmieniło?
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Lochy-mamki mogą być źródłem zakażenia dla dostawianych do niech prosiąt.
Koronavirus COVID-19 ostatnio pojawił się na pierwszych stronach gazet. W tym artykule dokonujemy przeglądu różnych chorób wywoływanych przez tę rodzinę wirusów u świń, pamiętając, że do tej pory nie potwierdzono zakażenia koronawirusam świń u ludzi.
Protokół ten pozwala na monitorowanie PRRS na wszystkich etapach produkcji trzody chlewnej z dobrymi wynikami, niewielkimi trudnościami technicznymi i niskimi kosztami.
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Która metoda ekspozycji jest lepsza: naturalna, donosowa, dotchawicza, aerozolowa czy szczepionka?
Czy rozumiemy, jakie są najskuteczniejsze środki bioasekuracji, aby zapobiec przenoszeniu ASF między gospodarstwami, gdy wzrasta ryzyko infekcji? Jakie są główne obawy producentów i weterynarzy zajmujących się ogniskami choroby w niewielkich odległościach?
Które testy należy wykonać z uwzględnieniem ich ograniczeń i jakie praktyki zarządzania należy zastosować w celu zwiększenia bezpieczeństwa?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 136942 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.
Czy obecna kategoryzacja antybiotyków jest ostateczna? Jakie środki podejmą władze w celu poprawy zdrowia świń? Czy lekarz weterynarii może mieć jakiekolwiek problemy, jeśli po postawieniu diagnozy zastosuje antybiotyk z grupy B?
Czy jesteśmy gotowi do działania? I zgłoszenia podejrzenia? Czy wiemy, jak postępować? Jakie są protokoły, które zostaną wprowadzone i jak szybko to nastąpi?
Czy lekarz weterynarii powinien leczyć chore zwierzęta, niezależnie od okoliczności i warunków, które sprzyjały pojawieniu się choroby? Profilaktyka czy metafilaktyka?
Duża różnorodność genetyczna wirusa nie tylko komplikuje testy laboratoryjne, ale także szacowanie poziomu ochrony świń przed PRRSV.
Czy w świecie, w którym składniki pasz są sprzedawane globalnie, znamy minimalną dawkę zakaźną do przeniesienia wirusa ASF w paszy? A w wodzie?
Przykład, w jaki sposób można wdrożyć technologię w gospodarstwie w celu oceny bezpieczeństwa biologicznego przy użyciu parametrów produkcji.
Jak w ostatnim czasie ta choroba przebiega w terenie? Nie zawsze zgodnie z opisem w podręczniku… Światowi specjaliści ds. trzody chlewnej z doświadczeniem w terenie odpowiadają na te i wiele innych pytań.
Dodatkowe dostarczanie składników odżywczych przez wodę jest szybką pomocą w okresach stresu.
Omówiono drogę donosową i dotchawiczeą, jak również aerozolację za pomocą zamgławiaczy.
Grupa profesjonalistów zajmujących się trzodą chlewną przedstawi swoje doświadczenia i poglądy zdobyte podczas walki z afrykańskim pomorem świń.
Nowo opracowany test metodą PCR może stać się pomocnym narzędziem przy wyborze serotypów APP do stworzenia odpowiedniej szczepionki.
Kluczowe kwestie do rozważenia związane z bioasekuracją i aspektami praktycznymi, które zminimalizują przenoszenie chorób podczas procesu przemieszczania zwierząt.
Dlaczego nie ma skutecznej szczepionki komercyjnej przeciwko Streptococcus suis?
Niektóre strategie żywieniowe mogą mieć działanie antybakteryjne. Przykładowe modyfikacje zostały opisane w poniższym artykule.
Przepisy europejskie stanowią, że zanim podejmie się decyzję o obcinaniu ogonów należy wdrożyć inne środki zapobiegające ich gryzieniu. W związku z tym analiza ryzyka powinna być przeprowadzana indywidualnie dla każdej fermy.
W zależności od zjadliwości szczepu i drogi zakażenia, choroba może mieć cztery różne sposoby przebiegu, a wczesne wykrycie może być prawdziwym wyzwaniem z powodu braku patognomonicznych objawów klinicznych.
Wyróżniamy różne możliwości rozdzielenia stref czystych i brudnych w miejscach służących jako wejścia dla personelu na teren fermy. To właśnie na tym etapie zaczyna się bioasekuracja. Wprowadzenie prostych i łatwych zasad, zwiększa prawdopodobieństwo efektywności programu zabezpieczającego gospodarstwo.
Standardowa ekspozycja loszek na zakażenie po przez kontakt ze zwierzęciem wysiewającym patogen zastąpiono wprowadzeniem drobnoustroju drogą dotchawiczą oraz wziewną.
W jaki sposób można wpływać na rozwój mikrobioty oddziałującej korzystnie zarówno na organizm świni, jak i efektywność proprodukcji? Który moment jest najlepszy do podjęcia takich działań?
Trzy filmy, które pokazują jak wykonać przejścia między kluczowymi czystymi i brudnymi strefami.