Jak prawidłowo umyć ręce?
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Dzielimy się wytycznymi WHO dotyczącymi higieny rąk, co jest bardzo ważną, codziennie wykonywaną czynnością na farmie świń, ponieważ nieprawidłowe mycie powoduje pozostawienie brudu na niektórych obszarach dłoni.
Co się zmieniło w latach, odkąd wprowadzono szczepionkę PCV-2 w celu rozwiązania ogromnego problemu wywołanego przez cirkowirus i jak wpływa to na gospodarstwa?
Lochy-mamki mogą być źródłem zakażenia dla dostawianych do niech prosiąt.
Koronavirus COVID-19 ostatnio pojawił się na pierwszych stronach gazet. W tym artykule dokonujemy przeglądu różnych chorób wywoływanych przez tę rodzinę wirusów u świń, pamiętając, że do tej pory nie potwierdzono zakażenia koronawirusam świń u ludzi.
Protokół ten pozwala na monitorowanie PRRS na wszystkich etapach produkcji trzody chlewnej z dobrymi wynikami, niewielkimi trudnościami technicznymi i niskimi kosztami.
Trzy główne podejrzenia obejmowały niski poziom witaminy E w paszy loch, zatrucie warfaryną lub plamica małopłytkowa.
Która metoda ekspozycji jest lepsza: naturalna, donosowa, dotchawicza, aerozolowa czy szczepionka?
Czy rozumiemy, jakie są najskuteczniejsze środki bioasekuracji, aby zapobiec przenoszeniu ASF między gospodarstwami, gdy wzrasta ryzyko infekcji? Jakie są główne obawy producentów i weterynarzy zajmujących się ogniskami choroby w niewielkich odległościach?
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 180385 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Które testy należy wykonać z uwzględnieniem ich ograniczeń i jakie praktyki zarządzania należy zastosować w celu zwiększenia bezpieczeństwa?
Jakie ryzyko transmisji choroby wiąże się z importem surowców? Wiele składników pasz produkowanych jest w Chinach.
Czy obecna kategoryzacja antybiotyków jest ostateczna? Jakie środki podejmą władze w celu poprawy zdrowia świń? Czy lekarz weterynarii może mieć jakiekolwiek problemy, jeśli po postawieniu diagnozy zastosuje antybiotyk z grupy B?
Czy jesteśmy gotowi do działania? I zgłoszenia podejrzenia? Czy wiemy, jak postępować? Jakie są protokoły, które zostaną wprowadzone i jak szybko to nastąpi?
Czy lekarz weterynarii powinien leczyć chore zwierzęta, niezależnie od okoliczności i warunków, które sprzyjały pojawieniu się choroby? Profilaktyka czy metafilaktyka?
Duża różnorodność genetyczna wirusa nie tylko komplikuje testy laboratoryjne, ale także szacowanie poziomu ochrony świń przed PRRSV.
Czy w świecie, w którym składniki pasz są sprzedawane globalnie, znamy minimalną dawkę zakaźną do przeniesienia wirusa ASF w paszy? A w wodzie?
Przykład, w jaki sposób można wdrożyć technologię w gospodarstwie w celu oceny bezpieczeństwa biologicznego przy użyciu parametrów produkcji.
Jak w ostatnim czasie ta choroba przebiega w terenie? Nie zawsze zgodnie z opisem w podręczniku… Światowi specjaliści ds. trzody chlewnej z doświadczeniem w terenie odpowiadają na te i wiele innych pytań.
Dodatkowe dostarczanie składników odżywczych przez wodę jest szybką pomocą w okresach stresu.
Omówiono drogę donosową i dotchawiczeą, jak również aerozolację za pomocą zamgławiaczy.
Grupa profesjonalistów zajmujących się trzodą chlewną przedstawi swoje doświadczenia i poglądy zdobyte podczas walki z afrykańskim pomorem świń.
Nowo opracowany test metodą PCR może stać się pomocnym narzędziem przy wyborze serotypów APP do stworzenia odpowiedniej szczepionki.
Kluczowe kwestie do rozważenia związane z bioasekuracją i aspektami praktycznymi, które zminimalizują przenoszenie chorób podczas procesu przemieszczania zwierząt.
Dlaczego nie ma skutecznej szczepionki komercyjnej przeciwko Streptococcus suis?
Przepisy europejskie stanowią, że zanim podejmie się decyzję o obcinaniu ogonów należy wdrożyć inne środki zapobiegające ich gryzieniu. W związku z tym analiza ryzyka powinna być przeprowadzana indywidualnie dla każdej fermy.
W zależności od zjadliwości szczepu i drogi zakażenia, choroba może mieć cztery różne sposoby przebiegu, a wczesne wykrycie może być prawdziwym wyzwaniem z powodu braku patognomonicznych objawów klinicznych.
Wyróżniamy różne możliwości rozdzielenia stref czystych i brudnych w miejscach służących jako wejścia dla personelu na teren fermy. To właśnie na tym etapie zaczyna się bioasekuracja. Wprowadzenie prostych i łatwych zasad, zwiększa prawdopodobieństwo efektywności programu zabezpieczającego gospodarstwo.
Standardowa ekspozycja loszek na zakażenie po przez kontakt ze zwierzęciem wysiewającym patogen zastąpiono wprowadzeniem drobnoustroju drogą dotchawiczą oraz wziewną.
W jaki sposób można wpływać na rozwój mikrobioty oddziałującej korzystnie zarówno na organizm świni, jak i efektywność proprodukcji? Który moment jest najlepszy do podjęcia takich działań?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji