Światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu częściowo z powodu zmniejszonych zakupów z Chin
Według indeksu cen mięsa FAO, światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu, podczas gdy ceny innych mięs wzrosły.
Według indeksu cen mięsa FAO, światowe ceny wieprzowiny spadły w sierpniu, podczas gdy ceny innych mięs wzrosły.
W 2020 r. spożycie produktów ekologicznych we Flandrii wzrosło o 14%, a ekologiczna produkcja wieprzowiny odnotowała znaczny wzrost.
Prognoza rolnicza OECD-FAO na lata 2021-2030 zapewnia wgląd w światową produkcję i konsumpcję wieprzowiny na następne dziesięć lat.
Zgodnie z Indeksem Cen Mięsa FAO, w czerwcu notowania cen na wszystkie reprezentowane indeksy mięs wzrosły.
Platforma Komisji dotycząca dobrostanu zwierząt zaleca ustanowienie systemu dobrowolnego znakowania na poziomie UE.
Stowarzyszenie Przemysłu Spożywczego (VdEW) oraz Związek Żywności, Napojów i Gastronomii (NGG) osiągnęły porozumienie podczas negocjacji w sprawie płacy minimalnej dla pracowników przemysłu mięsnego.
Gwałtowny spadek eksportu żywca wieprzowego do Niemiec zwiększa ubój w rzeźniach holenderskich.
Handel jest skoncentrowany w Azji, która stanowi 78% wolumenu handlu, a zwłaszcza w Chinach.
Raport żywieniowy 2021 podkreśla, że spożycie mięsa w Niemczech spada, a dobrostan zwierząt nabiera znaczenia.
Przychody z eksportu wzrosły o 14% do 207 mln USD, z czego 45% stanowi wieprzowina.
W okresie od stycznia do lutego b.r. Hiszpania wyeksportowała wieprzowinę za 42% wartości eksportu na Filipiny za cały 2020 rok.
Chińskie Ministerstwo Rolnictwa opublikowało pod koniec ubiegłego miesiąca „Raport dotyczący perspektyw rolnictwa w Chinach (2021-2030)”.
Po złagodzeniu ograniczeń dotyczących ASF, wszystkie komercyjne fermy świń w Bułgarii mogą teraz sprzedawać swoją wieprzowinę do reszty UE.
Brak możliwości eksportu do krajów trzecich powoduje, że Danish Crown zmniejsza o połowę produkcję w zakładzie odkostniania w Niemczech.