Powiązanie mikrobioty z produkcją trzody chlewnej - dlaczego jeszcze tego nie zrobiliśmy? Część 1
Czym jest mikrobiota i jak może pomóc w utrzymaniu zdrowia świń? Jakie są obecne ograniczenia w stosowaniu sekwencjonowania DNA mikrobów?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Czym jest mikrobiota i jak może pomóc w utrzymaniu zdrowia świń? Jakie są obecne ograniczenia w stosowaniu sekwencjonowania DNA mikrobów?
Tworzenie struktury paszy może być korzystne, ale czy to oznacza koniec mielenia wszystkich składników w ten sam sposób?
Stosowanie błonnika pokarmowego może być dobrą strategią kontroli biegunki poodsadzeniowej, ale jaki rodzaj błonnika jest skuteczny?
Zoptymalizowane żywienie podczas odsadzenia może być jednym z najważniejszych narzędzi w uzyskaniu dobrych wyników produkcyjnych. Żywienie testowane w tym badaniu pozwoliło utrzymać występowanie biegunki poodsadzeniowej na bardzo niskim poziomie.
Zalety, wady i obecne ograniczenia stosowania larw muchy czarnej jako alternatywnego źródła białka.
Zastąpienie ZnO wymaga złożonego rozwiązania, które łączy strategie żywieniowe i zarządzanie stadem w celu ograniczenia występowania biegunki po odsadzeniu.
Aby określić przyczyny wzrostu współczynnika wykorzystania paszy u świń, musimy zacząć od pytania, czy wzrosła również śmiertelność.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 138274 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Czynniki, o których należy pamiętać rozważając potrzeby żywieniowe loch w okresie przejściowym: kondycja ciała, liczba porodów, śmiertelność prosiąt, glikogen u prosiąt, siara, mleko.
Programy żywieniowe, które korzystnie wpływają na mikroflorę i błonę śluzową przewodu pokarmowego, powinny zostać włączone do programu kontroli S. suis.
Aspekty, o których należy pamiętać przy rozważaniu potrzeb żywieniowych loch w okresie przejściowym to: wzrost płodu i towarzyszących mu tkanek, rozwój gruczołu mlekowego, utrzymanie temperatury oraz adaptacyjnych procesów fizjologicznych.
Dlaczego ważne jest, aby mierzyć temperaturę lochy po oproszeniu? Jak spożycie paszy wpływa na wielkość miotu?
Które podejście jest lepsze? Sprawdzanie dziennego spożycie paszy czy dziennego pobrania składników odżywczych?
Bakterie w mikroflorze jelitowej, które stymulują odpowiedź immunologiczną na szczepionki u świń, również stymulują wzrost.
Jakie czynniki mogą pomóc w zarządzaniu prosiętami bez antybiotyków w paszy i ZnO?
Jak różnią się wymagania żywieniowe samców i samic świń i jak wpływa to na koszty produkcji?
Mieszanie składników z paszą i dystrybucja paszy do miejsca w gospodarstwie, w którym następuje konsumpcja, określane jest jako „etap produkcyjny i poprodukcyjny” łańcucha dostaw pasz. W tym artykule przedstawiono, w jaki sposób koncepcje bezpieczeństwa biologicznego można zastosować do produkcji i dystrybucji paszy dla świń, aby zapewnić spożywanie produktu wolnego od patogenów.
Przejście z paszy ciążowej na laktacyjną jest przedmiotem naszej troski, ale w praktyce zmiana ta często następuje gwałtownie.
Jeśli Twoją motywacją do zaprzestania stosowania antybiotyków w paszy i tlenku cynku jest przestrzeganie przepisów, pomyśl jeszcze raz. Co jest potrzebne do usunięcia leków podawanych w paszy?
Jak przenoszenie chorób dotyczy łańcucha dostaw składników pasz dla świń i jak producenci mogą ograniczać ryzyko transmisji poprzez skażone składniki.
Zmiany przy odsadzeniu mogą mieć znaczący szkodliwy wpływ na strukturę i funkcję przewodu pokarmowego prosięcia. Istotną rolę odgrywa dymorfizm płciowy, waga odsadzenia i wiek odsadzenia.
Kończąc tę serię artykułów, specjalista ds. reprodukcji świń i sztucznego unasienniania Javier Gil wyjaśnia znaczenie właściwego zarządzania po porodzie, jeśli chodzi o to, kiedy należy przenosić lochy i jak je karmić.
Standardowe protokoły strawności mierzą strawność tylko na końcu jelita krętego przy użyciu modeli świń rosnących. Czy te protokoły obowiązują u świeżo odsadzonych świń?
W tej serii artykułów dokonamy przeglądu niektórych ważnych zdarzeń przenoszenia chorób, które miały miejsce w łańcuchu dostaw pasz i przedstawimy charakterystykę kompleksowego programu bioasekuracji pasz, który uwzględnia bioasekurację składników pasz, a także procesy jej mielenia i dostarczania.
W naszej serii poświęconej występowaniu biegunek u nowo narodzonych prosiąt musimy zawrzeć dyskusję na temat roli żywienia loch.
Aby zapewnić rozsądne wykorzystanie składników pasz, musimy oszacować koszt wyprodukowania kilograma wieprzowiny i przyjrzeć się wartości funkcjonalnej surowców i dodatków.
Opłacalność indywidualnego żywienia świń wydaje się trudna do osiągnięcia. Opisany system opiera się na zapewnieniu odrębnego sytemu żywienia dla określonych grup zwierząt. Chcesz poznać kryteria tworzenia grup?
Odpowiednie zarządzanie, czas stosowania, wybór odpowiedniego żywienia i monitorowanie stanu zdrowia, to elementy, o których należy pomyśleć stosując probiotyki.
Prawidłowe zbilansowanie błonnika pokarmowego w celu wsparcia zdrowia jelit ma potencjał jako narzędzie dietetyczne, gdy farmaceutyczne poziomy tlenku cynku nie są już dozwolone w paszach dla prosiąt.
Czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy określaniu, czy probiotyki pomogą osiągnąć cele gospodarstwa w zakresie wzrostu, zdrowia i dobrostanu zwierząt.
W jaki sposób liczba świń przypadających na otwór karmnika i wielkość grupy wpływa na wydajność wzrostu oraz uszkodzenia uszu i ogona?
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji